Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Javaslat az iparűzési adó kiváltására

2004.02.24. 19:11
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vizsgálja azt a lehetőséget, hogy a költségvetés függvényében, 2005-2006 folyamán megvalósulhat-e az iparűzési adó kiváltása, mondta kedden Csillag István, a tárca vezetője.
A rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón a miniszter közölte: "vizsgáljuk, hogy az iparűzési adót ki tudjuk-e váltani az önkormányzatok finanszírozási biztonsága megőrzésével".

Mint mondta, figyelemmel arra, hogy az idén már csökkent a nyereségadó, azt a lehetőséget vizsgálják, hogy például egy szlovák vagy egy cseh nyereségadó szintet véve alapul lehet-e a nyereségadó jellegű bevételeken való osztozást a központi költségvetés és a helyi önkormányzatok között az önkormányzatok javára javítani. Ez adócsökkentésnek is felfogható, tette hozzá a miniszter.

Emlékeztetve arra, hogy az idei évtől az iparűzési adó 25 százalékát a vállalkozások levonhatják a nyereségadó alapjából, Csillag István a helyi adó ügyében a tervezett lépést e folyamat következő állomásának nevezte.

Csillag István szavai szerint vizsgálják, hogy valóban lehet-e egy átlátható, áttekinthető, új, egyszerűbb adóhelyzetet teremteni, annak érdekében, hogy a vállalkozók, befektetők Magyarországot válasszák. Mint elmondta, ebben a mederben vizsgálják többek között a szlovákok kísérletét is, hiszen náluk minden adónem 19 százalékos.

Az szja 19 százalékra történő csökkenésével kapcsolatban a gazdasági miniszter elmondta: a szlovák tapasztalatok alapján azt is megvizsgálják, hogy lehet-e egy 19-25 százalékos sávban előnyt szerezni egy világos és egyszerű adórendszerrel.

Csillag István elmondta: 2006 végéig az Európai Unió és a magyar költségvetés közös forrásaiból 1 350 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre. Az Európa Terv keretében meghirdetett Gazdasági Versenyképesség Operatív Program során 22 pályázatot írtak ki, amelyek keretösszege összesen 39 milliárd forint.

Csillag István közölte: a ciklus végéig 420 kilométer autópálya épül meg, amelyből még az idén 57 kilométernyi szakaszt adnak át.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!