Ambrus
-7 °C
3 °C

Tízezer 199 forintos jegy fogyott

2006.05.09. 14:12
Kedden délben elindult a Delta Budapestről New Yorkba tartó közvetlen járata, délelőtt pedig leszállt a Ryanair Londonból Sármellékre érkező gépe. Kezdődik az igazi szezon a légiközlekedésben.

Alig néhány héttel azután, hogy a Malév napivá tette New York-i járatát, az egyik legnagyobb amerikai légitársaság állít konkurenciát a vonalon. A Delta az új nonstop, azaz átszállás nélküli járatot Budapest és New York között a kezdeti időszakban heti öt alkalommal repüli, ám ezt az utasok igényei szerint a későbbiekben bővíteni fogja. Augusztus 3. és szeptember 30. között naponta indulnak járatok. Az amerikaiak arra számítanak, hogy a járatnyitás költségei már egy éven belül megtérülnek. Ezáltal nyereséges lesz az útvonal, amely a korábbi években még nem bonyolított olyan forgalmat, hogy megérje önálló járatokkal előállni.

Ferihegy: 4,5 százalék Amerikából
Tavaly a ferihegyi utasforgalom 4,55 százalékát adták az amerikai állampolgárok. Az USA és Magyarország között 78 755 utas közlekedett. Az észak-amerikai kontinens másik jelentős célállomását adó országba, Kanadába 60 353-an utaztak. Az észak-amerikai forgalom tavaly 3,1 százalékkal nőtt 2004-hez képest - áll a Budapest Airport közleményében. A Delta Air Lines új járatával 49-re nőtt a ferihegyi repülőtérről közlekedő menetrend szerinti légitársaságok száma. Az amerikai az idén már a negyedik új légitársaság.

Az első hónapkra a Delta a foglalások alapján 70-80 százalékos kihasználtságra számít, mondta el Glen Hauenstein, a társaság alelnöke, aki szerint az igazi próbatétel a téli időszak lesz. Ekkor ugyanis a turisták helyett az üzleti utasoknak kellene eltartaniuk a járatot, de bíznak abban, hogy az európai télből például Florida kedvelt célpont lehet. A Delta a JFK repülőtérre érkezik, és a SkyTeam légiszövetség tagjaként - és saját járataiból is - számos, New York-i átszállással elérhető célpontot kínál. Csak a JFK repülőtérről szeptemberre összesen 141 napi járat indul 67 nemzetközi célállomás felé, köztük 13 új nonstop belföldi járattal, 5 új transzatlanti célállomással és a légitársaság első járatával Dél-Amerika és New York között.

Angolok, nyár, Balaton

A nyárra koncentrál a Ryanair is, amelynek első, London-Sármellék járata kedden szállt le a balatoni reptéren. A vadonatúj, 189 utas befogadására alkalmas Boeing 737-800 típusú járatok hetente három alkalommal - kedden, csütörtökön és szombaton - fognak közlekedni London-Stansted repülőteréről a sármelléki FlyBalaton repülőtérre. A Londonból Sármellékre, valamint a Sármellékről Londonba tartó első járatok szinte összes helyét lefoglalták - köszönhetően persze az akciós, 199 forintos jegyáraknak, amelyeken a bevezető kampányban közel 10 ezer jegyet adtak el.

Eddig a Magyarország kereskedelme és idegenforgalma szempontjából a legjelentősebbek közé tartozó Németországba, Dániába, Svájcba közlekedtek járatok a FlyBalaton reptérről. A hazánkba érkező brit turisták száma folyamatos növekedést mutatott az elmúlt 10 évben. 2005 februárjában Nagy-Britannia Németország után második legjelentősebb partnerünkké vált. Más küldő országoktól eltérően a brit vendégforgalom az év nagy részében kiegyenlített. A britek Budapest mellett a Balatont és Nyugat-Dunántúlt keresik fel legszívesebben.

Új gépek a SkyEurope-nál

Két újabb B-737-700 Next Generation gép állt forgalomba a SkyEurope színeiben - jelentette be a cég. A vadonatúj 149 férőhelyes gépek a legújabb technológiának megfelelően extra szárnyvégekkel vannak felszerelve, ezeknek köszönhetően 2-4 százalékkal is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. Így a kerozin áremelkedése sem érződik meg a jegyárakban. A két újabb géppel együtt nyáron már összesen 16 darab B-737-es gépből álló flottával közlekedik a SkyEurope Airlines. A társaság a nyári szezonban elsősorban a tengerparti célpontokra koncentrál. A prágai bázis megnyitását követően bejelentett hét úti célt hamarosan további kettő követi. Június 3-tól már Splitbe és Dubrovnikba is lehet repülni. A Budapestről elérhető célpontok is bővültek, Nápoly immár a magyar fővárosból is elérhető menetrend szerinti járattal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.