Ágnes
-11 °C
-4 °C

Mit hoznak a megszorítások?

2006.06.28. 12:26
10,2 százalék lehet az idei hiány, 6,5-7 között a jövő évi - az Ecostat szerint. Az intézet jövőre 5,5 százalékos pénzromlást vár - megjegyezve, hogy a tartósan gyenge forint további inflációs nyomással járhat -, a kiigazítást viszont elkerülhetetlennek tartják.

A hazai gazdaság korábbi növekedési üteme 2006 egészében fennmarad, 2007-ben viszont az Új egyensúly program bevételnövelő intézkedései, a vállalati többletterhek hatására a fejlődés üteme 1-1,5 százalékponttal mérséklődhet - véli legújabb előrejelzésében az Ecostat. A kutatók felidézik: a magyar gazdaság fejlődése 2006 első negyedévében valamelyest élénkült. A bruttó hazai termék 4,6 százalékkal nőtt a múlt év végén elért 4,3 százalékkal szemben. A kedvező eredmények az ipari export erőteljes bővülésével, a beruházások gyors növekedésével magyarázhatóak. A GDP felhasználási oldalán a háztartások végső fogyasztása 2,2 százalékkal, a közösségi fogyasztás 0,7 százalékkal emelkedett. A növekedés szerkezete egészséges, az egyensúlytalansági problémák nem a reálgazdaságban gyökereznek.

Ha lesz egyensúly

A makrogazdaság pénzügyi egyensúlya az elmúlt években nem a kormányzat által kitűzött célok szerint alakult. Az államháztartási mérleg tényleges hiánya jelentősen meghaladta a költségvetésben előirányzott mértéket, a fiskális fegyelem, illetve a költségvetés átláthatósága nem volt kielégítő, ez kedvezőtlenül hatott a befektetők bizalmára. A makrogazdasági egyensúly megbomlásának jelentős a kockázata, a költségvetésnek, a vállalatoknak és a háztartásoknak ugyanis igen magas a külső forrásigénye. A 2006. első negyedévi folyamatok követték a múlt évi trendet, az év eddig eltelt részében felhalmozódott hiány jelentősen meghaladta az időarányosan elvárható mértéket. A kiigazítások napjainkra elkerülhetetlenné váltak - hangsúlyozza az Ecostat.

Az Új egyensúly program hatásaként az intézet szerint az egyensúly várhatóan javul, a növekedési ütem átmenetileg mérséklődik, az infláció időlegesen gyorsul, a lakossági fogyasztás egy-két évig a jelenlegi szinten marad.

A bejelentett intézkedések megtakarító hatását 2006-ban 250-300 milliárd forintra becsüli az intézet, így számításaik szerint az idei ESA hiány elérheti a GDP 10,2 százalékát. A 2007. évi hiány nagy bizonytalansággal prognosztizálható - hangsúlyozzák a jelentésben. A pénzforgalmi szemléleten alapuló modellszámítások szerint a jövő évi deficit a GDP 7 százaléka körül alakulhat, az ESA (az unió által figyelembe vett módszertan) szerint elszámolt hiány 6,5-7 százalék lehet.

Áremelések jönnek, kamatemelések nem

A hatósági áremelések az Ecostat számításai szerint 2006-ban 1,2 százalékponttal, 2007-ben további 2,3 százalékponttal emelhetik az éves infláció mértékét. Az idén 3,3 százalékos drágulásra számít az intézet, 2007-re 5-5,5 százalékos árindexet prognosztizálnak. A forint tartós gyengülése azonban növelheti az inflációs nyomást - teszik hozzá. A stabilizációs intézkedések következményeként jövőre az inflációs cél fölötti áremelkedés várható.

Tekintve, hogy a jegybank a hatósági áremelésre csak közvetett eszközökkel tud hatni, az inflációs prognózis és az inflációs cél közötti rés növekedése miatt jelentősebb kamatemelésre nem számít az Ecostat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.