További Magyar cikkek
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba meghívott szervezetek - a Baromfi Terméktanács, a Vágóállat és Hús Terméktanács, a Tej Terméktanács, a Húscéh, valamint a Hússzövetség, továbbá a Magyar Sertéstartók Szövetsége - megbízottai egyetértettek abban, hogy az élelmiszerbotrány tanulságait le kell vonni, az ellenőrzéseket pedig szigorítani.
Magyar élelmiszer nem érintett
Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke megjegyezte, élelmiszert előállítani és forgalmazni Magyarországon nagy felelősséggel jár. Aki az előírásokat és a szabályokat nem tartja be, el kell lehetetleníteni a gazdasági életben. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az eddigi élelmiszer-biztonsági mizériákban magyar előállítású élelmiszer nem volt érintve.
Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke arról beszélt, hogy a kereskedők felelősségét az élelmiszerbotrányokban az eddiginél tüzetesebben kell vizsgálni. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke ugyancsak a kereskedelmi láncok ellenőrzését, valamint a higiéniai előírások betartását szorgalmazta.
Hegedűs Géza, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke közölte, hogy a VHT az illegális termelők és feldolgozók felkutatásában magánnyomozók segítségét is igénybe vette. Ennek alapján az élelmiszer-ellenőrző hatóságok számára tippeket is tudnak adni az ellenőrzésekhez.
Több pénz megelőzésre
Süth Miklós országos főállatorvos azt hangoztatta, pozitív fejleményként értékelik, hogy az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés rendszere egy főhatóság, az FVM hatáskörébe került. A sajtótájékoztatón jelen lévő szakmai szervezetek sérelmezték, hogy az élelmiszer-ellenőrzések anyagi fejezetét részben nekik kell előteremteniük, mivel az állat-egészségügyi hatóság bevételi tervét megnövelte ötmilliárd forinttal a jövő évre az agrártárca.
Süth Miklós közölte: az idén az állat- és növény-egészségügyi szolgálat mintegy 14-16 milliárd forintból gazdálkodhatott. Ennek felét finanszírozta a központi költségvetés, míg a másik felét a szolgálatoknak a saját bevételeikből kellett fedezniük.
Az országos főállatorvos arra még nem tudott pontos választ adni, hogy a jövő évben mennyi is lesz az élelmiszerlánc, élelmiszer-biztonsági, állat- és növény-egészségügyi főosztály rendelkezésére álló pénzügyi keret. Annyit azonban jelzett, hogy várhatóan a források felét jövőre is önerőből kell előteremteni.