Árpád
-1 °C
9 °C

Elözönlik a turisták Magyarországot?

2004.11.10. 12:07
Az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003. január- szeptemberhez viszonyítva.
A KSH adatai szerint az év elejétől szeptember végéig a kereskedelmi szálláshelyekre közel 2,6 millió külföldi vendég érkezett, akik 8,4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma nyolc, az éjszakák száma két százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest.

Budapest az élen

A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - bővülése kizárólag a Közép-Magyarország régióra koncentrálódott, ahol a szálláshelyek közel egyötödével több éjszakát regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában. A Dél-Alföld régióba az előző évihez hasonló forgalom irányult, míg a többi tervezési-statisztikai régiót csökkenés jellemezte.

A vizsgált időszakban a szállodák az átlagos értéket meghaladó mértékű növekedést jelentetek, ami azonban a három-, négy- és ötcsillagos szállodákra korlátozódott. A gyógyszállókban hat százalékkal több éjszakát töltöttek el külföldiek, mint 2003 első kilenc hónapjában.

A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) jelentős visszaesés figyelhető meg. Az EU-15 országaiból érkezett a külföldi vendégek több mint hatvan százaléka, akik hatmillió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken.

Sok német jött

A vendégek száma hét százalékkal növekedett, az éjszakák száma megegyezett a 2003 azonos időszakában eltöltött vendégéjszakák számával. A kereskedelmi szálláshelyeken a legfontosabb küldő országok közül Németországból, Ausztriából és Hollandiából mérséklődött, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból jelentősen nőtt a vendégforgalom. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéről a vendégforgalom dinamikus növekedése figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 2,6 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 6,6 milliót. A vendégek száma három, a vendégéjszakák száma öt százalékkal hanyatlott 2003 azonos időszakához képest. A szállodák kivételével a szállástípusok mindegyikét csökkenés jellemezte - ez legkevésbé a panziókat, leginkább a kempingeket és az üdülőházakat érintette.

A gyógyszállodák az előző év azonos időszakához képest egyharmadával több belföldi éjszakát jelentettek. A tervezési-statisztikai régiók közül - a regisztrált vendégéjszakák száma alapján - Közép-Magyarországon kismértékben megélénkült a belföldivendég-forgalom, a többi régióban mérséklődés figyelhető Szeptember végéig a szállodák átlagosan 48 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál három százalékponttal magasabb volt.

Közel harmincmillió határátlépés

A januártól szeptember végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 143,5 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 12 százalékkal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel tíz, a szálláshelyi vendéglátás 17, az egyéb szolgáltatások bevétele 12 százalékkal bővült. A szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január-szeptemberben tizenegy százalékos növekedést jelez. Ezen belül a vendéglátás területén tizenegy, a szálláshely-szolgáltatás területén kilenc százalékos áremelkedést mértek.

Az év első kilenc hónapjában 28,3 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok több mint 13 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 19 százalékkal nőtt 2003 január-szeptemberéhez viszonyítva. A Ferihegyi repülőtér külföldiszemély-forgalmában 25 százalékos, magyarszemély-forgalmában 17 százalékos növekedés volt, amiben szerepe lehetett az olcsó légitársaságok megjelenésének is.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!