Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Újra gyengül a forint

2003.06.26. 16:34
Csütörtökön megszakadt a két napja tartó nyugalom a bankközi piacokon, romlott a forint, emelkedtek a kamatok és az állampapír-piaci hozamok. Délután 263,60 forinton jegyezték az eurót, 3 forinttal drágábban a szerdai 260,60 forintos árfolyamnál. A forint ekkor 6,59 százalékon állt a sáv erős oldalán, 106 bázisponttal gyengébben, mint szerdán délután.
A nap folyamán 264,50 forinton érte el csúcspontját az euró jegyzése, a leggyengébb reggel volt, amikor a 261,00 forint körüli árfolyam lényegében megegyezett a szerda délutáni árfolyammal. A forint 6,35 és 7,34 százalék közötti széles sávban hektikusan mozgott, az illikvid piacon 20-50 millió euró megmozgatásával már jelentős eurónként 2-3 forintos nyereséget is el lehet érni - mondják a piacon.

A piacon úgy vélik, hogy a kedvezőtlen folyamatokat az egyik gazdasági napilapban megjelent interjú indította el, amelyben a jegybank-elnök elhibázottnak nevezte a sáveltolás időzítését és kommunikációját, a forint jelenlegi árfolyamát pedig gyengének, a kamatszintet magasnak nevezte. A külföldiek nem tudnak eligazodni az egymásnak ellentmondó megállapítások között, és úgy értékelik, hogy továbbra sincs összhang a kormány és a jegybank között - vélik piacon.

FAZ: cikcakk-politika

Jogos lehet ugyan az aggodalom az ERM II árfolyamrendszerhez való csatlakozás kockázataival kapcsolatban, ám ennek Magyarország ismétlődő valuta-instabilitásához semmi köze - írta csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) "Magyarország cikcakk-politikája elbizonytalanítja a piacokat" című cikkében. A cikkíró, Carola Kaps szerint az instabilitás egyértelmű oka a magyar monetáris és pénzügypolitika. "A magyar politika gyengéje mindenekelőtt céljainak figyelemre méltó tisztázatlanságában rejlik. Erős, vagy gyenge forintot akar a jegybank és a kormány, inkább a gyors növekedést akarják, vagy inkább az árstabilitást? A piacok szereplői sötétben tapogatóznak, amikor a valódi szándékokat kutatják, mivelhogy a jegybank és a pénzügyminisztérium gyakran ellentmond egymásnak" - olvasható a cikkben.

Londoni elemzők: baj van a hitelességgel

Londoni befektetési elemzők a hitelességbe vetett befektetői bizalom hiányának kiújuló tüneteként magyarázták a forint újbóli csütörtöki gyengülését. Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési irodájának feltörekvő piaci stratégája az MTI-nek azt mondta: a házat meglepte a csütörtöki fordulat, mert azzal számoltak, hogy az eddigi - különösen a legutóbbi - kamatemelés elég lesz a befektetési kedv felélesztéséhez. Evans szerint az árfolyammozgás mögött az állhat, hogy a piac még mindig nem látja elég tisztának és részletezettnek az MNB politikájának irányultságát. "A piac most a hitelesség és az egyértelmű irány hiányát bünteti" - fogalmazott az elemző.

László: ízléstelen a Járai-nyilatkozat

A munkaadók, a munkavállalók és a jegybank képviselőivel kibővített rendkívüli Gazdasági Kabinet ülésén egyetértés volt abban, hogy a gazdaságpolitika egyik legfőbb célkitűzése a versenyképesség erősítése kell hogy legyen - ismertette László Csaba pénzügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón. A pénzügyminiszter szerint nem váltott ki éles ellenkezést a kormányzatnak az a megállapítása sem, hogy nincs lehetőség a jövőben a teljesítményektől elszakadó bérnövekedésre. Járai Zsigmond jegybankelnöknek a sáveltolás időzítésére vonatkozó nyilatkozatával összefüggésben László Csaba azt mondta: "a sáv eltolása a jegybank és a kormány közösen hozott döntése volt, amit természetesen megelőztek jelentős viták, ám a részletek ismertetését sem ízlésesnek, sem indokoltnak nem tartom".

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!