Mária
-6 °C
-2 °C

Leértékelődtek a gyógyszerrészvények

2004.03.24. 08:47
A Richter máris húszmilliárdot vesztett értékéből, ám ha az árbefagyasztás október után is fennmarad, az további pesszimizmust gerjeszthet a piacon.
Az utóbbi hetek gyógyszerárharcának kitörése óta a két magyar tőzsdei gyógyszerrészvény értékének 15 százalékát vesztette el, és a folyamat aligha ért véget. A Concorde elemzője szerint amennyiben hatósági áras lesz a gyógyszer, a Richter kurzusa húsz, az Egisé nyolcezer forint alá is eshet.

Lemorzsolódnak

A Richter és az Egis árfolyamának folyamatos lemorzsolódása arra utal, hogy a külföldi befektetőkben egyre borongósabb jövőkép kezd kialakulni a magyar gyógyszerpiac kilátásait illetően. Az április elsején bevezetni tervezett árcsökkentés elvileg hat hónapig tart, ez alatt az idő alatt a Richter 400-450, az Egis 300-320 millió forintos havi veszteséget szenvedhet el. Vágó Attila, a Concorde gyógyszeripari elemzője szerint ez az összeg az, amely már beépült az árakba, ám ha a befektetők szembesülnek azzal a lehetőséggel, hogy a hatósági árszabályozás esetleg október után is fennmaradhat, az további pesszimizmust gerjeszthet.

A Richter tavaly 34, az Egis 23 milliárd forint értékben adott el a magyar piacon gyógyszereket. Ennek alapján a 15 százalékos árlevágás a nagyobbik gyártónak több mint öt, a kisebbiknek csaknem 3,8 milliárd forint veszteséget hozhat éves szinten. Mivel a hazai gyártók gyógyszereinek dobozonkénti átlagára alig fele a külföldiekének, az árcsökkentés őket jobban érinti, ráadásul nincs is igazi lehetőségük a termelésük átcsoportosítására külföldre. Az elemző attól tart, hogy a kormányzat - a gyógyszerkassza havi három-négymilliárdos hiánya miatt - nem elégszik meg hat hónappal, márpedig ha tartós lesz a 15 százalékos ársarc, az a magyar gyógyszerpapírokat alaposan leértékelheti.

Kár eladni

A Concorde korábban a Richternek 35, az Egisnek 7,9 milliárd forintos nyereséget prognosztizált 2004-re. Ennek alapján a Richter 12 hónapos célárfolyamát 25 ezerre, az Egisét 12 ezerre jelezte előre. Vágó szerint ha október után is megmaradnak a hatósági gyógyszerárak (amihez persze törvényt kellene módosítani), akkor a Richter célára 19-20 ezerre, a relatíve nagyobb veszteséget elszenvedő Egisé pedig akár 7500 forintra csökkenhet.

Míg a Mol esetében egy nagyobb állami pakett közelgő eladásának híre rendre lenyomta az árfolyamot, a Richter ára az év elején inkább pozitívan reagált a 25 százalékos állami pakett eladásának szándékára. A befektetők ugyanis itt számolnak egy esetleges felvásárlás árfelhajtó hatásával. A mostani helyzetben viszont nemcsak az állami pakett eladásának csökken az esélye, de a felvásárló szerepe sem olyan vonzó, mint korábban. Az elemző úgy véli, a mostani körülmények között egyenesen butaság lenne erőltetni az egy hónappal ezelőtt még 122, most azonban már csak 103 milliárdot érő 25 százalékos állami Richter-pakett eladását.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!