Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Hiányzott a költségvetési fegyelem

2002.04.30. 12:46
A költségvetés hiánya korlátozza az új magyar kormány mozgásterét címmel közölt kedden budapesti tudósítást a Handelsblatt.
A német üzleti és pénzügyi körök vezető újságja szerint egyre erőteljesebb figyelmeztetések hangzanak el a költségvetési fegyelem betartására.

Legutóbb a jegybank szakemberei hívták fel a figyelmet arra, hogy ha az új kormány nem vigyáz, az államháztartás deficitje - az EU-n belül érvényes ESA 95 kritériumok alapján számolva - az év végén meghaladhatja a hazai össztermék 6 százalékát.

Az OECD már figyelmeztetett

Reinhold Vetter tudósító emlékeztetett arra, hogy az OECD már korábban óva intett a költségvetési fegyelem veszedelmes fellazulásától.

- A távozó konzervatív kormány március végéig elköltötte az egész évre előirányzott kiadások 48 százalékát. Nem volt igaztalan a szocialisták és a liberálisok állítása, amely szerint Orbán pártja különböző választási ajándékokat osztogatott hatalma megőrzésének biztosítása érdekében - írta a Handelsblatt.

Kölcsönből kell finanszírozni a pótköltségvetést?

A német tudósító, független megfigyelőket idézve, nem tartotta kizártnak, hogy az új kormánynak esetleg kölcsönfölvétellel finanszírozott pótköltségvetést kell kidolgoznia erre az esztendőre.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.