Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Terjednek a hitelkártyák

2004.04.14. 08:25
A bankok mindenféle kedvezménnyel próbálják magukhoz csalogatni az ügyfeleket, ám a kártyák használat magas kamattal és sok egyéb költséggel jár.
A klasszikus hitelkártyák súlya egyelőre nem túl jelentős a hazai bankkártyapiacon. A jegybank 2003-ról készült kimutatása szerint, bár négy százalékkal csökkent, változatlanul a betéti kártyák túlsúlya a jellemző a piacon, arányuk 85 százalékos. A fennmaradó, nagyjából 15 százaléknyi rész sem tekinthető teljes egészében klasszikus értelemben vett hitelkártyának, hiszen magában foglalja a hitelkerethez kapcsolódó, de kamatmentes hitelperiódus nélkül működő - például áruvásárlási - kártyákat is.

Kedvezmények

Az elmúlt hónapokban ezen a területen is támadásba lendültek a bankok, és feltűnően kedvező feltételekkel próbálnak újabb ügyfélkapcsolatokat kialakítani. A piacon már megjelent hitelintézetekre jellemző, hogy nem kötik náluk vezetett folyószámlához a szerződéskötést, illetve kiegészítő elemeket - életbiztosítás, társkártya, díjmentes szolgáltatások - kínálnak. Az OTP Bank akciós feltételeket hirdet: június harmincadikáig ötven százalékos kamatkedvezménnyel, zárlati díj felszámítása nélkül, illetve - saját bankjegy-automatán történő készpénzfelvételnél - tranzakciós díj felszámítása nélkül használhatják hitelkártyájukat az ügyfelek.

Klasszikus hitelkártyát jelenleg hét hitelintézet kínál a hazai piacon, ám újabb szereplőkkel is számolni kell: legutóbb a Budapest Bank jelentette be, hogy - a már működő áruvásárlási kártyán túl - e területen is piacra lépést tervez. Egyes banki szakértők szerint a fokozott lelkesedés nem a nagy piaci kereslettel, hanem inkább az új ügyfelek szerzésének lehetőségével magyarázható: bár a kártyahasználat nem kötött folyószámlához, a hitelintézetnek mégis ügyfélkapcsolatot jelent, ami egyéb területeken is hozzá húzhatja régi bankjától a kártyabirtokost.

Alig különböznek

A klasszikus hitelkártyát kínáló bankok kondíciói között nem fedezhetők fel égbekiáltó különbségek: a kártya igényléséhez szükséges jövedelemnek el kell érnie, vagy épp meg kell haladnia a minimálbért, a kamatmentes időszak pedig rendszerint 40-45 nap körül mozog. A havi hitelkamat két-három százalékos, bőven harminc százalék fölötti thm mellett, a készpénzfelvét pedig egyáltalán nem kifizetődő, hiszen a felvett összeg két-három százalékába is kerülhet mindez a tulajdonosnak. A kártyák éves díja az extra szolgáltatások mennyiségétől függően változik, jellemzően öt ezer és 15 ezer forint között alakul.

A bankok általában - a limit megállapítását követően - automatikus kölcsönhöz jutás lehetőségével, illetve a nagyjából másfél hónapos kamatmentes időszak kiemelésével igyekeznek eladni hitelkártyáikat. A leendő ügyfélnek ezzel együtt nem árt szem előtt tartania, hogy az ezt követő hitelkamat meglehetősen magas, illetve akadnak bőven a kártya fenntartásából eredő járulékos költségek is. Így csak az jár jól a hitelkártyával, aki a keret lehívását követő rövid időn belül törleszteni tud, és megfelelő havi jövedelemmel rendelkezik ahhoz, hogy megérje kártyáját hosszabb távon is fenntartania.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.