Rutinügy
Biacs Péter, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal megbízott elnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy a nemzetközi gyakorlatban az amerikai eljárása rutinügynek számít. Ezt pontosan ismerik azok az élelmiszer-feldolgozók, amelyek Amerikába szállítanak. Az uniós hatóság is hasonlóképpen jár el - érdemes tehát az esetekből tanulni, és javítani az elhanyagolható hibákon.
Az exportengedélyek feltétele, hogy az amerikai ellenőrök egy előre bejelentett időpontban ellenőrizhessék az USA-ba exportáló vállalatokat. Ha hiányosságot tapasztalnak, akkor azok pótlására, kijavítására időt adnak, s ezt később ellenőrzik. Így történt most is, az exporttilalmat kiváltó két esetnél. Az amerikaiak jelen esetben azt tapasztalták, hogy az egyik feldolgozó több hónap alatt sem javította ki megfelelően a szállítószalagot, a másik pedig nem vette a fáradtságot, hogy a szúnyoghálót kicserélje.
Ezek után nem csak a cégeket, hanem az egész országot kizárták az exportból. Biacs Péter szerint ezzel döntéssel a magyar hatóság utóellenőrzési gyakorlatát is rossznak minősítették az amerikaiak - a hazai hatóságok ugyanis időközben folyamatosan ellenőrizték az érintett cégeket, tudtak a hibákról, hiszen azokat az amerikai ellenőrök jegyzőkönyvbe is foglalták.
Mint azt megírtuk, az importstopot egy hete arra hivatkozva vezették be, hogy tavaly az amerikai hatóságok ellenőrizték a beviteli engedéllyel rendelkező hét húsüzemet, s ezek egy része nem felelt meg az állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai elvárásoknak. Az importstop az Egyesült Államokba irányuló, éves szinten 5-6 millió dollár értékű húsexportot érinti, amelyben feldolgozott húsok, főként szalámi és sonka van. Az intézkedés lenyomhatja a hazai húsárakat.
