Ágnes
-13 °C
0 °C

Létszámleépítés az Ikarusbusnál

2003.02.12. 17:07
Az Ikarusbus Rt. a rendelésállományának folyamatos visszaesése miatt megújítja termékskáláját, és 270 fővel csökkenti a székesfehérvári gyárának létszámát - jelentette be szerdán a társaság.
Az Iveco érdekeltségű Irisbus többségi tulajdonában lévő társaság már 2002 tavaszától fokozatos létszámleépítésre kényszerült, majd múlt év novemberében átmenetileg felfüggesztette a folyamatos termelést, december 20-tól január 17-ig pedig székesfehérvári gyárában a dolgozókat szabadságra küldte.

Az Ikarusbus munkahelymegőrző támogatást igényelt a Fejér Megyei Munkaügyi Központtól, ám a biztosított források csak a bérek 25 százalékát fedeznék három hónapon keresztül. Így az Ikarusbusnak nem csak a fennmaradó 75 százalékot kellett finanszíroznia, hanem kötelezettséget kellett vállalnia a támogatott munkahelyek megőrzésére további hat hónapon keresztül.

Alváz Tunéziába

A közlemény hangsúlyozza: tekintettel arra, hogy a gyár termelésének alakulása bizonytalan, ez állapot ésszerűen nem tartható sokáig. A költségek az Ikarusbus és a tulajdonos, Irisbus számára már elviselhetetlenül magasak lennének. Az Ikarusbus közleménye szerint termelése továbbra is nagyon korlátozott: alapvetően a Tunéziába szállítandó alvázak gyártása folyik. Az exportértékesítések terén a kilátások időben távoliak és bizonytalanok.

Moszkvának sem kell

Az erős forint miatt a Törökországban és Brazíliában gyártott termékek versenyképessége messze meghaladja a magyar termékekét. Az Ikarusbus számára az orosz piac bezárult, Moszkva városa a magyar kormány közbenjárása ellenére sem rendelt buszokat - szögezi le a közlemény. Ebben a helyzetben az Ikarusbus újraosztja a szerepeket a budapesti Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. és a székesfehérvári gyár között - derül ki a közleményből.

Korábbi közlés szerint az 1999-ben alakult társaság 77 százalékban az Irisbus S.L., míg 23 százalékban az Ikarus Járműgyártó Rt. tulajdonában van, jegyzett tőkéje pedig 6,4 milliárd forint.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!