Miklós
-7 °C
4 °C

Bezár a Lovi

2004.05.26. 17:57
Szombaton lesz az utolsó verseny a Kerepesi úti ügetőn, a pálya bontását heteken belül megkezdi a területen bevásárlóközponton építő francia beruházó. A lóverseny júniustól a felújított Kincsem Parkba költözik, az éves szinten 600 milliós veszteséget termelő állami tulajdonú szervező cég új marketingstratégiát és fogadási rendszert készít elő.
Aki az elmúlt években december 31-én rendre az "utolsó" ügetőszilveszterre ment ki, az idén (azaz tavaly) tett befutóra, szombaton már biztosan az utolsó futamokat rendezik a Kerepesi úton, június 6-án pedig indul a nagyüzem a BNV mellett fekvő Kincsem Parkban. A búcsúztatásra neves vendégek mellett eljön az elmúlt tíz év legsikeresebb, egyben a pálya hetvenegy éves történetének leggyorsabb lova, Butterfly, valamint felvonul a "kontinensen is ritkaságszámba menő képességekkel bíró" kétszeres világbajnok svéd Copiad is.

A szuperparipa egyébiránt éppen fedezőménként turistáskodik Magyarországon, ami a Nemzeti Lóverseny Kft. vezetői szerint egyben azt is jelzi, hogy sokan hiszen a sport közeli feltámadásában. Ennek lökést adhat ugyan a sokéves jogi herce-hurca után végre elkészülő Kincsem Park, de az igazi problémát a csekély érdeklődés jelenti.

A veszteséges szerencsejáték

Tekintse meg képeinket!
Az állam nem tudja, nem akarja, és az EU-s szabályok értelmében nem is finanszírozhatja a tartósan, voltaképpen a rendszerváltás óta veszteséges, állami kézben levő Nemzeti Lóverseny Kft.-t, nyilatkozta az Indexnek a cég ügyvezető igazgatója, Galambos Iván. A versenyeket és - egy másik állami kft.-n keresztül - a fogadásokat szervező cég éveente hatszázmillió forint mínuszban van, az összeget eddig a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt. rendre hitelként folyósította.

A fogadások forgalma tavaly 1,3 milliárd forint volt, ennek harminc százaléka jelent tiszta bevételt. Az igazgató szerint a lóverseny is csak egy áru, amit jó marketinggel el lehet és el is kell adni. Hiába a Széchenyiig visszavezethető hagyományok, azokat a negyven év szocializmus majd az elmúlt évtized sorozatos gondjai elmosták.

Fogadóirodák igen, bukmékerek nem

A tömegvonzás mellett - de arra építve - az új fogadórendszer kiépítése is szükséges. Az Lóverseny Kft. jelenleg kilenc saját irodát üzemeltet, valamint tizenegy szerződéses partnere (tottózók, kocsmák) van: a húsz külső helyszínen kötik a fogadások negyven százalékát, míg a fennmaradó hatvanat a pályán. Galambos Iván összehasonlításképpen elmondta: Franciaországban a fogadások mindössze öt százaléka kötettik a pályákon, 95 százaléka a nyolcezer külső helyszínen, az éves forgalom pedig meghaladja a hét milliárd eurót.

Az igazgató a kulturált helyek, sörözök fogadóiroda partnerként való beszervezését látja a jövő egyik, az online fogadást a másik útjának. Ehhez azonban szükség van egyrészt a még 1991-ben vásárolt számítástechnikai rendszer cseréjére, valamint arra, hogy biztosítsák a futamok képének eljuttatását az irodákba. Erre egyelőre - a földi sugárzású Fix Tv-n keresztül - csak Budapesten van mód. A fejlesztésekről - és azok költségéről - a második félévben készítenek tervet a tulajdonos ÁPV Rt.-vel közösen.

A Pénzügyminisztérium már gondolkodik azon, szükséges-e, és ha igen hogyan a fogadási szisztéma átalakítása, de a csak Angliában és az USA egyes államaiban ismert bukmékeri rendszert nem lenne szerencsés bevezetni - fogalmazott Galambos Iván, aki szerint bár a kérdésben végső döntés még nincsen, nem valószínű, hogy változna a jelenlegi, úgynevezett totalizatőri szisztéma. Ennek lényege, hogy a játékosok egymás ellen fogadnak, és a győztesek között az egy fogadásból befolyt összeg maghatározott részét osztja el a szervező, levonva abból saját díját.

Magyarországon közel hetven százalékot osztanak szét, harminc százalék jár a Lóverseny Kft.-nek, míg 0,6 százalékot tenyésztési prémiumként osztanak szét a lótulajdonosok között. Éppen az ilyen jellegű ösztönző rendszerek szűnnének meg a bukmékeri rendszerrel, véli Galambos Iván.

Szép új világ

Noha az elmúlt években többször lehetett a Lóverseny Kft. és a lótulajdonosok és trénerek közti fesztültségekről is hallani a hosszú ideje húzódó költözés kapcsán, Galambos Iván szerint a szakmai szervezetek bevonásával most elkészült Kincsem Parkkal már mindenki elégedett. A még egy 1998-ban, egy privatizációs pályázat nyomán megkötött szerződés szerint az azóta a Budapest Sportarénát is felépítő francia Bouygues szerezte meg a Keleti pályaudvar mögötti, az ügetőt is magába foglaló terület tulajdonjogát.

Klikk a képre!
A franciák vételáron felül vállalták a Kincsem Park teljes felújítását. Az építkezés azonban hosszú ideig nem kezdődött meg, miután a terület egyetlen, az államon kívüli töredéktulajdonosa nem járult hozzá a fejlesztésekhez. A jogvita elhúzódása miatt ötször módosult a Kincsem Park felújítására vonatkozó szerződés is, mostanra azonban elkészült az ügetőlovaknak is helyt adó, modern - Galambos Iván szerint lakásként is helytálló - istállósor, és a nemzetközi összehasonlításban is kiválónak mondott pálya.

A Kincsem Parkból hiányzik még a tribün, ez azonban a jelenlegi állás szerint határidő előtt, még az itt tartandó első ögetőszilveszterre elkészülhet. A franciák néhány héten belül megkezdik a Lovi bontását, az 1933-ban átadott, Európában elsőként reflektorokkal is felszerelt hetvenegy éves pályából csak a tribün egy, műemléki védelmet élvező része marad meg, itt sörözőt és lovasmúzeumot alakítanak ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.