Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Magyarország lemaradhat

2005.06.10. 09:07
Némileg lassult ugyan a cseh és a szlovák GDP bővülésének üteme az első negyedévben, de a két ország teljesítménye így is a legjobb a régióban.
Csehország és Szlovákia gazdasága továbbra is több mint háromszor olyan gyorsan nő, mint az eurózónáé - derül ki a tegnap közzétett adatokból. Az első negyedévben a cseh GDP éves összehasonlításban 4,4 százalékkal bővült, ami némileg elmarad ugyan az előző negyedévi, nyolcéves rekordnak számító 4,6 százaléktól, de jóval meghaladja a 4 százalék alatti elemzői várakozásokat. A növekedés motorja az export volt.

Vak gazdaság

Akadt elemző, aki az országot a régió exporttigrisének nevezte, miután az első három hónapban a GDP csaknem háromnegyedét adó kivitel 19,5 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi mérleg többlete ennek köszönhetően Csehország különválása óta a legmagasabbra, 22,8 milliárd koronára (760 millió euró) emelkedett.

A gazdaságot a jelek szerint nem rázta meg az áprilisban kormányátalakításba torkolló politikai válság. Az adatok közzététele után a korona négyhetes csúcsra erősödött az euróval szemben.

Lassult az első negyedévben a szlovák gazdaság is, de a GDP így is 5,1 százalékkal bővült az előző negyedévi 5,8 százalék után, ami az egyik leggyorsabb ütem az EU-ban, ráadásul a kilátások is igen jók. A pozsonyi pénzügyminisztérium szerint a növekedés a következő két év folyamán - elsősorban a PSA Peugeot-Citroën és a Kia autógyárai beindulásának köszönhetően - akár 6 százalék fölé is emelkedhet. A cseh és a szlovák gazdaság lendületétől nem csupán az eurózóna 1,3 százalékos növekedése marad el, hanem a magyar és a lengyel GDP bővülése is. Az előbbi 2,9, az utóbbi 2,1 százalékos volt az első negyedévben.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.