Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A büdzsé hiánya elérte a 82 százalékot

2005.06.07. 08:31
Az év második felében nagyobb költségvetési bevételre számít a Pénzügyminisztérium, és nem is lehet igazán nagy a hiány, ugyanis az első öt hónapban az éves terv 81,9 százalékát éri el a deficit. A tárca elégedett a májusi eredménnyel.

Bő 26 milliárd forinttal jobb lett a Pénzügyminisztérium (PM) által vártnál az államháztartás egyenlege májusban, az egyhavi hiány 127,7 milliárd forint volt. A tárca közlése szerint a májusi mérleget főként az adóbevételek javították, ezek közül is kiemelik az egyszerűsített vállalkozási adót, az áfát a jövedéki adót és az szja-t.

Áfa és jövedék

Az eredmények javulásában közrejátszott, hogy az előző hónapban járt le a 2004-es évről szóló szja-bevallások beadásának (és ezzel egyidejűleg az adóelőlegek és a tényleges adófizetési kötelezettség közti különbözet kiegyenlítésének) határideje, valamint május végéig kellett rendezniük hasonló ügyeiket a kettős könyvvezetésű evás vállalkozásoknak.

A jövedéki adóbevételt idén az üzemanyagár emelkedése növeli, a forgalom ugyanis nem esett vissza arányosan; vélhetően a tegnap bejelentett benzináremelés is terven felüli bevételhez juttatja júniusban a költségvetést. Az áfa nagy kérdés, elvileg májusra is átcsúszhatott némi kifizetés a 2004. évi szigorított áfaellenőrzésekkel összefüggésben: az importáfarendszer megváltoztatása a harmadik országokból érkező áruk esetében viszont még nem lépett hatályba májusban, így ez nem is járulhatott hozzá a bevételekhez.

Nem sok maradt

Összességében azonban a központi költségvetés hiánya már elérte az éves előirányzat 97,3 százalékát, az államháztartásé pedig 81,9 százalékon áll. A kiadások közül kevesebbet fizettek ki a tervezettnél a fogyasztói árkiegészítésekre, a lakástámogatásokra és a helyi önkormányzatok támogatására. A fogyasztói árkiegészítések tervtől való eltérésére a szolgáltató cégek mérsékeltebb áremelései mellett a kereslet alakulása (például a vártnál kevesebb diákbérletet vettek) is befolyással van.

Az év hátralévő részében még 185 milliárd forinttal emelkedhet a deficit, hogy teljesüljön az 1022,6 milliárdos éves hiánycél, ez havonta átlag 26,4 milliárd forint deficitet jelent. A PM szerint a következő hónapokban szufficites egyenlegekre is van esély. Kőszegi Márk, a tárca szóvivője lapunknak elmondta, továbbra is fenntartják, hogy a hiánycél elérése érdekében beavatkoznak az államháztartási folyamatokba, de ezt most kevésbé látják szükségesnek, mint korábban, a májusi egyenleg megjelenése előtt.