Piroska
-2 °C
5 °C

Londoni befektetők szerint nem tartható a hiánycél

2005.04.20. 15:44
Londoni befektetési házak szerint a keddi magyarországi áht-adatok és előrejelzés után gyakorlatilag biztos, hogy nem tartható az idei egész éves hiánycél.

A JP Morgan pénzügyi csoport londoni befektetési irodájának feltörekvő piaci elemző részlege szerdán közzétett gyorselemzésében azt írta: csak az áprilisra jelzett deficit a GDP-érték 1,1 százalékával lesz egyenlő, és "igen kedvezőtlen összehasonlításban áll" a tavaly áprilisban mért 113 milliárd forintos havi deficittel.

Ha az idén áprilisra adott hiánybecslés a május 6-ai hivatalos adatismertetésben helytállónak bizonyul, az annak a kockázatával jár, hogy még a JP Morgan által jelenleg érvényben tartott, 5,4 százalékos egész éves államháztartási deficitnél is nagyobb lesz a hiány, pedig ez is már 0,7 százalékponttal haladja meg a hivatalos célt - áll a bankcsoport londoni irodájának szerdai előrejelzésében.

Rendkívüli kiadások

A Magyarországon is aktív Allianz csoport londoni befektetési részlege, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) szerdai kommentárja szerint jóllehet igaz, hogy több rendkívüli tétel - 13. havi bérek, mezőgazdasági támogatások, soron kívüli nyugdíjfolyósítások, magas adósságszolgálati költségek, autópálya-finanszírozás - emelte az év eleji deficitet, a DrKW-nak meggyőződése, hogy kiadáscsökkentő intézkedések nélkül nem teljesíthető az idei 4,7 százalékos GDP-arányos deficitcél.

A Dresdner szerint a pénzügyminisztérium élén bejelentett csere komoly lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy hiteles kiadáscsökkentő intézkedések bejelentésével demonstrálja elkötelezettségét a költségvetési konszolidáció mellett. Ha ez a lehetőség kimarad, és ismét felfelé módosítják a deficitelőrejelzést, az már a forint meredek árfolyamkorrekciójának jelentős kockázatával járna - áll a DrKW szerdai londoni elemzésében.

Év végi változások

A BNP Paribas bankcsoport londoni befektetési irodájának térségi elemzése szerint a máris megingott forint - és a vártnál rosszabb márciusi infláció - miatt várhatóan leáll az MNB kamatcsökkentési kurzusa.

A jelentés szerint az erős bázishatások valószínűleg 3,0-3,5 százalék között tartják a 12 havi inflációs számokat a harmadik negyedév végéig, de az év végére az infláció 4,0 százalék fölé gyorsulhat vissza. A BNP Paribas elemzői szerint ennek oka a magas olajár mellett a forint reálfelértékelődésének várható gyengülése, sőt valószínű nominális leértékelődése lesz.

A forint felértékelődési folyamata máris visszafordult, és ezzel elhárult "az MNB-re nehezedő erőteljes nyomás" a további meredek kamatcsökkentések végett - áll az elemzésben.