Pál
-9 °C
0 °C

Visszahívták Mikola tanácsadóját

2001.07.11. 16:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Index cikke nyomán visszahívtak egy üzletembert, aki az egészségügyi miniszter tízmilliárdos tb-pénzekről javaslatot tevő tanácsadó testületében ült, miközben testvére egy gyógyszergyár sales managere volt.
Mikola István
Szerdán a Pénzügyminisztérium (PM) visszahívta az Egészségügyi Minisztériumban működő Társadalombiztosítási Ár- és Támogatási Bizottságból (TÁTB) delegátusát, Mogyorósy Zsoltot. Ez a testület ad tanácsot Mikola Istvánnak a gyógyszerár-támogatási ügyekben, ahol tízmilliárdok sorsa dől el. Mikola az Index megkeresésére vizsgálatot ígért az összeférhetetlenségi ügyben, amely a hozzáférhető cégadatbázisok tanúsága szerint egy bizottsági tag szekértőjét, a Gazdasági Minisztérium által szerződtetett Makara Mihályt is érintheti.

Nem keveredhetnének a szerepek

A bizottságban egy kormányrendelet szerint a testület tagjainak nem lehet tulajdonrésze gyógyszert, egészségügyi terméket gyártó vagy forgalmazó gazdasági vagy közhasznú társaságban, ilyen szervezetben nem tölthetnek be vezető tisztséget, illetve ilyen személyekkel nem állhatnak rokoni kapcsolatban. A két említett üzletember ugyanakkor érdekeltséggel bír vagy vezető tisztségviselő egészségügyi vállalkozásokban (részletek az idelinkelt korábbi cikkünkben).

Azonnal lépett a PM

A PM értelmezése szerint nincs jogi összeférhetetlenség, Mogyorósy-cégek nem gyártók, csak szolgáltatók - közölte az Indexszel a tárca sajtóosztálya - Mogyorósyt mégis visszahívták. Az indoklás az, hogy mivel a bizottság az egészségügyi miniszter munkáját segíti, ha a tárcavezetőnek erkölcsi vagy szakmai kifogása van egy PM által delegált tag ellen, a minisztérium azt visszahívja. Mivel Mikola István az Indexnek kedden megemlítette, hogy valószínűleg vizsgálatot indít, a jelek szerint összeférhetetlenséget talált, amit közölt a Pénzügyminisztériummal.

A bizottság névsora
A 112/2000. kormányrendelettel létrehozott Társadalombiztosítási Ár- és Támogatási Bizottság (TÁTB) tagjainak névsora.
A nevek után a delegáló megnevezése található.
A TÁTB elnöke:
Horváth Beatrix - Egészségügyi Minisztérium
Tagjai:
dr. Kiss Róbert - Egészségügyi Minisztérium (az elnököt távollétében helyettesítő tag)
dr. Mogyoróssy Zsolt - Pénzügyminisztérium
Szabó László - Pénzügyminisztérium
P. Kiss Csilla - Országos Egészségbiztosítási Pénztár
dr. Kozma Lajos - Országos Egészségbiztosítási Pénztár
dr. Harcsáné dr. Marossy Katalin - Gazdasági Minisztérium
Békesi Valéria - Szociális és Családügyi Minisztérium

A rendeletnek megfelelően a testület július 1-jétől működik. A bizottság a döntések előkészítésében a kormányrendeletnek megfelelően vett részt.
Forrás: OS

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.