Piroska
-12 °C
-2 °C

Újabb megszorítás várható

2006.09.04. 06:18
A konvergenciatervben szereplő, és az eddig ismertetetten túli elvonásokon túl újabb lefaragásokra számíthat a felsőoktatás. A Világgazdaság úgy tudja, a maradványképzési kötelezettség nagyobb lesz a tervezettnél, és a beruházási szerződéseket is át kell majd írni.

A konvergenciaprogramban felvázolt költségvetési hiánytervek és államadósságszámok megvalósulásához az eddig bejelentetteken túl további lépésekre lehet szükség – értesült a Világgazdaság. A lap információi szerint a kormányzat azt látná szívesen, ha a felsőoktatásban a tavalyi mintegy 35 milliárd forintnál is nagyobb, közel 45 milliárdnyi maradvány képződne az idén.

Az egyetemeket, főiskolákat érintő maradványképzési kötelezettség esetleges szigorítása furcsa, hiszen a pénzügyminiszter az idei hiánycél június eleji drasztikus megemelésekor általánosságban a maradványállomány csökkenését említette.

Egyenlegrontó kollégiumok

Néhány felsőoktatási intézménynek más lépésre is fel kell készülnie. A konvergenciaprogram értelmében az állam és a magánszektor együttműködésén alapuló PPP-konstrukciókat érintve csak a sztrádaépítési költségeket tüntetik fel államháztartási egyenleget rontó tételként.

Így más, börtönépítési vagy egyetemi PPP-beruházások kiadásait büdzsén kívül számolnák el. Úgy tudjuk, emiatt körülbelül tíz felsőoktatási intézmény és az építési vállalkozó cég közötti szerződést kellene módosítani, mivel a mai konktraktusok alapján 2008-ig a kiadások a GDP arányában évi 0,2-0,3 százalékponttal rontanák az államháztartási szaldót, s emelhetik az államadósságszámot.

A maradványképzési kötelezettség azt jelenti, hogy egy intézmény az adott évi előirányzatát nem költheti el teljesen, annak egy részének év végén is rajta kell maradnia a számláján. Igaz, a maradvány terhére kötelezettséget lehet vállalni, ám a teljesítés ellenértékét legkorábban csak a következő évben fizethetik ki.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!