Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyilvános a konvergenciaprogram, a nyugdíjrendszeren változtatnak

2006.09.01. 17:26
Az inflációs és a hiánypálya maradt, az államadósságot illetően azonban kicsivel alacsonyabb adatokkal számol a kormány, mint eddig - derül ki a nyilvánosságra hozott, Brüsszelnek elküdött konvergenciaprogramból.

Alig több mint egy hét alatt a GDP 0,4 százalékával, mintegy 110 milliárd forinttal csökkent az államadósság. Legalábbis a konvergenciatervben: a kormány a végleges változatban a múlt héten hivatalosan kiadott munkaanyagban szereplő makrogazdasági pályát ebben a tekintetben módosította, így 2008-ban a tetőzés a GDP arányában 72,7 helyett 72,3 százalékon lesz, míg a következő, az első csökkenést hozó évben 70,8 helyett 70,4 százalékra várható a mérték.

>
A makrogazdasági fejlődés főbb elemei
2005
előzetes tény
2006
várható
2007
prognózis
2008
prognózis
2009
prognózis
változás az előző évhez képest, %
Bruttó hazai termék (GDP) 4,1 4,1 2,2 2,6 4,1
Infláció 3,6 3,5 6,2 3,3 3,0
Államháztartás hiánya (ESA95) 7,5 10,1 6,8 4,3 3,2
Bruttó államadósság (zárójelben a hivatalos munkaanyag számai) 62,2 68,5 (67,9) 71,3 (71,5) 72,3 (72,7) 70,4 (70,8)

A kormány a korábbi elhatározásnak megfelelően nem jelölte meg az euró bevezetésének céldátumát, sőt az egyébként a kormánynyilatkozatok szerint 2007-2009-re reálisan elérhető ERM-II-csatlakozásét sem. Ez utóbbival kapcsolatban a program megállapítja: "Az ERM-II-be való belépés szükséges feltétele a költségvetési politika hitelességének helyreállítása, amit az árfolyam-ingadozás jelentős mérséklődése, valamint a forint- és devizahozamok közötti különbözet (felár) tartós mérséklődése jelez. Ehhez a 2007. évi költségvetési célok teljesülése, valamint a konvergenciaprogramnak megfelelő 2008. évi költségvetés elfogadása mindenképpen szükséges."

Nyugdíj és egészségügy

Bár a dokumentum hangsúlyozza, hogy a fenntartható fejlődés feltételének tekinti a kormány a strukturális reformokat, és ezek területét és irányát vázolja is, a részletekről továbbra sem derül ki sok minden. A nyugdíjreform kapcsán a kormány kiemelt pontként kezeli a következő lépéseket: az előrehozott öregségi nyugdíjazás korhatárának egy évvel történő felemelését, illetve a korhatár előtt igénybe vett nyugdíj csökkentését; az induló nyugdíjak szintjének korrigálását; az egyes munkakörökben eltöltött időhöz kapcsolódó korkedvezményes nyugellátás további jogszerzésének megszüntetését, valamint a rokkantsági nyugdíjrendszer rehabilitációs szemléletű átalakítását; a korhatár alatti nyugellátások szüneteltetését kereső tevékenység esetén; a nyugdíj mellett folytatott kereső tevékenység egyéni járulékmentességének megszüntetését.

Az egészségügyet érintő kérdések tárgyában a program egyebek között szól a vízitdíjról, a reform részletes elemeiről azonban csak a konvergenciaprogram elfogadása után, pénteken döntött a kormány, amiről itt olvashat részleteket.