Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Rettenetes a költségvetés teljesítménye

2005.06.07. 16:55
A magyar gazdaság középtávú stabilitási kilátásait változatlanul borúsnak, a költségvetési teljesítményt rettenetesnek minősítette kedden Londonban megjelent új térségi elemzésében a Merrill Lynch, amely szerint riasztó a magánszektor devizaeladósodásának mértéke és üteme.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja minden hónapban kiad egy vaskos kötetet az Európa feltörekvő piacáról. A kiadvány júniusi számának Magyarországgal foglalkozó fejezete szerint a "borús" középtávú stabilitási kilátások fő oka a krónikus költségvetési elcsúszás, a jelentős folyómérleg-deficit és az egekbe szökő külső kötelezettségek.

Kamatemelés várható

Az MNB-t ugyanakkor a gazdaság lassulása és a csökkenő maginfláció további kamatmérséklésekre ösztönzi. Jóllehet a jegybank májusig 2,25 százalékponttal csökkentette kamatát, az reálértéken még mindig igen magas (a maginflációt több mint 4,50 százalékponttal haladja meg), és változatlanul a legnagyobb hozamelőnyt kínálja egész Közép-Európában. A Merrill Lynch szerint ugyanakkor a hozamelőny további eróziója növelni fogja a forint sebezhetőségét, és az MNB - amely továbbra is elsődlegesen árfolyamkövetést alkalmaz - valamikor még az idén a kamatcsökkenési folyamat leállítására, sőt a jegybanki kamat visszaemelésére kényszerülhet.

A cég előrejelzése szerint rövid távon még a kamatcsökkentés folytatódásának, az év későbbi szakaszában azonban már az újbóli kamatemelésnek nagyobb a valószínűsége. A Merrill Lynch elemzői úgy vélik, hogy "50 százaléknál nagyobb" az esélye egy meredek forint-euró árfolyam-kiigazításnak a következő 3-6 hónapban.

Devizagondok

A befektetési csoport szerint a jelenlegi kamatkörnyezetben a magyar magánszektor a drága hazai hitel helyettesítésére devizában adósodik el, aminek mértéke "kivételesen magas a térségben". A cég adatai szerint a magánszektorbeli hitelfelvevők devizahitel-állománya áprilisban, 12 havi összevetésben 44 százalékkal nőtt, a forinthitel-állomány pedig alig 4 százalékkal. A GDP 45 százalékát elérő devizaadósság mintegy a háromszorosa a GDP-arányosan mért lengyel és török szintnek a Merrill Lynch adatai szerint.

A folyó fizetési mérleg hiánya a kereskedelmi mérleg javulása miatt a tavalyi négy negyedévi 8,8 százalékos GDP-arányos szint után az idén várhatóan 8 százalék lesz, ez azonban még mindig "hatalmas" hiány, aminek finanszírozása jelentős portfolió-beáramlást, és ezért magas kamatokat igényel, áll a jelentésben.

Elérhetetlen az idei deficit

A havi jelentés szerint a magyar költségvetés teljesítménye "változatlanul rettenetes", és ennek ismeretében aligha volt meglepő, hogy a Standard & Poor´s a múlt hónapban leértékelte a forintadósságot.

A világ legnagyobb hitelminősítője - a Fitch Ratings hasonló lépése után - május 27-én rontotta a hosszú, illetve a rövid futamú szuverén forintadósság besorolását "A mínusz"-ra, illetve "A-2"-re az addigi "A", illetve "A-1" szintekről, a középtávú költségvetési kilátások vártnál nagyobb mértékű romlására hivatkozva. A Merrill Lynch keddi londoni elemzése szerint a pénzügyminisztérium "régi szokásának megfelelően" változatlanul hagyta az egész évre adott, ESA95 szabvány szerinti 4,7 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit-előrejelzését, jóllehet maga is azt várja, hogy az éves hiányterv 96,4 százaléka már júniusra teljesül.

A bankcsoport elemzői szerint az idei deficitcél "elérhetetlen", hacsak a kormány nem hajt végre "jelentős kirakat-átrendezést". A cég 2005 végére 5,6 százalékos államháztartási hiányt jósol.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!