Judit
3 °C
6 °C

A dízelár utolérheti a benzint

2005.03.08. 17:41
A dízel ára a világpiacon már most is a benziné fölött van, Magyarországon a jövedéki adó különbsége tartja továbbra is magasabban a benzin árát. Az olaj ára a napokban rekodot dönthet, de néhány héten belül beállhat a 40-50 dolláros ársávba.
Csütörtökön éjféltől újra emeli árait MOL: a benzin öt, a dízel hat forinttal lesz drágább, így egy liter 95-ösért 244 forint 50 fillért, míg egy liter gázoljaért 240 forintot kell majd fizetni. A MOL a világpiaci árak alakulásával magyarázza lépését. Bacsur György szóvivő szerint nem kizárt, hogy a dízel ára a hideg tél elhúzódásával fokozódó kereslet miatt tovább emelkedik és eléri a benzinét. A Mol a múlt héten öt forinttal emelte a dízel árát, így a gázolaj alig egy hét alatt 11 forinttal lett drágább.

Szakértők arra hívták fel az Index figyelmét, hogy a világpiacokon ez már most is így van: a beszerzési árakat tekintve már most is többet kell fizetni a dízelért, mint a motorbenzinért, az, hogy ez a hazai végfelhasználói árakon még nem látszik, az a a jövedéki adóra vezethető vissza: a benziné több mint húsz forinttal magasabb, mint a dízelé.

Újabb olajár rekord jöhet

Újabb történelmi csúcs felé tart az irányadó amerikai könnyűolaj, a crude - mondta az Indexnek Oláh Flórián, a Hamilton Tőzsdeügynökség nemzetközi határidős piaci üzletágának elemzője. Az októberi 25-én elért 55,67 dolláros csúcs akár már szerdán megdőlhet az elemző szerint: szerdán jelentik be az amerikai készletadatokat, melyek jelentősen befolyásolhatják a piaci árakat. A jövő héten tart közgyűlést ugyanakkor az OPEC, a legnagyobb olajtermelő országok dönthetnek a kitermelési kvóta és a jelenlegi, már többször túllépet 32-42 dollár közötti árfolyamsáv módosításáról is.

A piac diktálni akar

Oláh Flórián szerint jelenleg az a tendencia látható, hogy a piac, a nagy befektetők szeretnék minél magasabbra feltornászni az árakat: ezeket jelenleg nagyobb részt a hosszúra nyúlt tél miatti jelentős kereslet mozgatja. Ha azonban az árak emelkedése miatt a sikerül elérni, hogy az OPEC növelje a kvótát, az enyhébb időjárás beálltával napi 1,5 millió hordós túlkínálhat jelentkezhet, így az árak áprilisban már folyamatosan eshetnek. Bár egyes OPEC államok, így Venezuela éppen ezért nem támogatja a kvóta emelést, több arab állam pártolná azt, sőt többen már most is túllépték a napi termelési határt. Középtávon, néhány hónapos viszonylatban azonban arra lehet számítani, hogy a kereslet természetes csökkenésével az árak is lefele indulnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.