Judit
3 °C
6 °C

Zöld utat kapott a sármelléki repülőtér

2004.07.15. 07:45
A Napi Gazdaság információi szerint hárommillió euró tőkével alakul meg az a magyar-ír vegyesvállalat, amely fejleszti és üzemelteti a sármelléki repülőteret.
Hárommillió euró tőkével jön létre az a részvénytársaság, amely fejleszti és üzemelteti a zalavári és a sármelléki önkormányzat tulajdonában lévő sármelléki repülőteret - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Berkenyés István, Zalavár polgármestere. A cég - amelynek létrehozása már folyamatban van - magyar-ír vegyesvállalat lesz.

A polgármester hozzátette, a társaságba a két tulajdonos önkormányzat apportként viszi be a tavaly már több mint 23 ezer utast fogadó légibázist, valamint a hozzá tartozó több mint 400 hektáros területet. Berkenyés elmondta, az ír partnerekkel a tárgyalások során abban egyeztek meg, hogy az új cégbe - tulajdonrész vásárlásával - "bárki" beszállhat. Ugyanakkor a polgármester az ír társtulajdonosok kilétéről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit mondott, hogy egy befektetőket tömörítő konzorciumról van szó, akikkel a céget alapító ügyvédek közreműködésével lehet kapcsolatba kerülni.

A napilap továbbra is úgy tudja, hogy a konzorcium tagjai között van a különböző infrastrukturális és energetikai beruházásokat is megvalósító Grainger Sawmills Ltd. A most alakuló vegyesvállalat a beruházási program első - várhatóan jövőre kezdődő - ütemében mintegy egymilliárd forint értékű beruházási programot valósít meg. Ennek keretében többek között egy új utasforgalmi terminál, valamint egy korszerű - a gépek éjszakai fogadására is alkalmas - leszállító rendszer is kiépül az egykori szovjet légibázis területén.

A 2500 méter hosszú kifutópályával rendelkező, szinte bármilyen típusú repülőgép fogadására alkalmas légibázis működtetése évente várhatóan mintegy 200 millió forintba kerül majd. A gazdaságos üzemeltetés érdekében az utasszámot a jelenlegi évi 30 ezerről rövid időn belül 100 ezerre kívánják növelni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!