Miklós
-7 °C
2 °C

Sikeresen csatlakoztunk

2005.05.20. 08:38
A korábbi félelmek ellenére az uniós csatlakozással nem történt piacnyitási sokk, a társadalmat sem érte megrázkódtatás törésmentesen integrálódtunk.
A csatlakozás évfordulója alkalmából tartott konferencián Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a csatlakozás hatása jól érezhető, az emberek jobban élnek, mint egy évvel korábban. Az Európai Ügyek Hivatalának értékelése szerint a folyamatos gazdasági integrációnak és az alaposan előkészített csatlakozásnak köszönhető, hogy nem következett be törés sem a gazdaságban, sem a társadalomban a csatlakozás nyomán.

Versenyképesség

Az uniós tagság lehetőséget ad a magyar gazdaság versenyképességének, teljesítőképességének erősítésére, a felzárkózás és kohézió megvalósulására. Gottfried Péter, a hivatal vezetője azonban hangsúlyozta, hogy mindez nem jelent biztosítékot, csak egy olyan lehetőséget, mellyel élni kell.

A hivatal szerint a külföldi tőkebeáramlás jelentősen - 3,4 milliárd euróra - nőtt, és ebben szerepe volt az uniós tagságnak is. A 24 tagországgal aktív kereskedelmet folytattunk tavaly, legnagyobb mértékben az újonnan csatlakozókkal bővült a forgalmunk: az export 30, az import 20 százalékkal nőtt.

Jól pályázunk

A gazdaság fejlődése mellett az állampolgárok lehetőségei is bővültek, egyre többen tudnak külföldön tanulni és munkát vállalni. A csatlakozás egyik legnagyobb jelentőségű hozadéka, hogy a közösségi politikák terén alakítók lettünk. Így az elmúlt egy évben magyar kezdeményezésre került a Versenyképességi Tanács elé az infrastruktúrafejlesztés kérdése, magyar-brit kezdeményezésre került napirendre a vegyi anyagok regisztrációja, a kohéziós politikák versenyképesség javításában betöltött szerepe pedig magyar-lengyel javaslat volt.

Az újonnan csatlakozók közül Lengyelország után Magyarországon érkezett be a legtöbb pályázat, lakosságarányosan viszont vezetünk. Ugyanígy a második helyet foglaljuk el a szerződések száma, értéke és a kifizetések tekintetében is. A több mint 6000 nyertes pályázat 900 települést érint és 20 ezer új munkahely teremtésére, 30 ezer megőrzésére vállal garanciát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!