Judit
-2 °C
8 °C

Újabb utazási iroda ment csődbe

2004.10.21. 16:57
Csütörtökön újabb utazási iroda jelentett fizetésképtelenséget: a cégvezető úgy tájékoztatta a Gazdasági Minisztériumot, hogy egyetlen utasuk sincs külföldön, azok száma, akik nem indulhatnak el már befizetett vagy leelőlegezett útjaikra, 250 körül van. A cég biztosítása 5,7 millió forintra szól, a kár nagysága egyelőre ismeretlen, de valószínűleg meghaladja az összeget.
Csütörtökön délután azonnali hatállyal hivatalból törölte az utazásszervező és közvetítő tevékenységet folytató társaságok közhitelű hatósági nyilvántartásából a Skyline Centrum Kft-t a gazdasági tárca keretein belül működő Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal - tudta meg az Index. A nem jogerős döntés egyik következménye, hogy a cég vezetőit öt évre eltiltják hasonló vállalkozás irányításától.

A társaság azt követően jelentett csütörtök délután fizetésképtelenséget, hogy a hivatal az évente végzett szúrópróba szerű ellenőrzése során a hét elején hiányosságokat tárt fel a cégnél - mondta el lapunknak Buthiné dr. Berei Irma, főosztályvezető helyettes. Tájékoztatása szerint a cég biztosításával kapcsolatban találtak olyan problémákat, melyek alapján a fizetésképtelenség bejelentése nélkül is törölniük kellett volna a Skylinet-t.

Nem tudni, mekkora a kár

A cégvezető úgy tájékoztatta a hivatalt, hogy az irodának jelenleg egyetlen utasa sincs külföldön - mondta el lapunknak Butiné dr. Berei Irma. Az utakra már (akár csak előleggel) befizetett ügyfelek száma 250 körül van. A cég biztosítása 5,76 millió forintra szól, azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy mekkora az összes kár. A Skyline egyaránt kínált saját szervezésű, illetve más utazási irodák által szervezett utakat, melyek esetében a felelősség kérdése további kérdéseket vet fel.

A Skyline biztosítása a Groupama csoporthoz tartozó Euromondial Kft-nél van. Az Euromondialnál érdeklődésünkre elmondták, hogy az alig egy órával ezelőtt megkapott ügyfél-listák áttekintése még folyik, de valószínűsíthető, hogy az 5,76 milliós biztosítási keret nem fedezi majd a károkat. Azzal együtt sem, hogy ebből csak azon ügyfeleket kártalanítják, akik a Skyline által közvetlenül szervezett utakra fizettek be, az ő számuk töredéke az összes érintettnek. A többiek esetében elviekben az utat szervező utazási irodának el kell vinnie az ügyfeleket, függetlenül attól, hogy a közvetítő szerepet játszó Skyline nekik fizetett-e már.

Már szerdán lehúzták a rólót

A Skyline Rákóczi úti irodája már szerdán sem nyitott ki, a lehúzott rácson áramszünet miatt zárva felirat díszelgett. A cég irodája telefonon elérhetetlenek bizonyult, a cégvezető pedig az Index többszöri próbálkozása ellenére rendre lecsapta a mobiltelefonját.

A Skyline nehézségeiről szakmán belül már korábban is terjedtek hírek. A cég korábban a Rákóczi úti iroda mellett egy budai fiókot is fenntartott, ennek bérletét azonban szeptember 30-i hatállyal felmondták. A Margit körúti helységet novembertől egy másik utazási iroda bérli.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.