Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Elkelt a szentkirályszabadjai repülőtér

2006.08.03. 19:04
Szeptember 18-ig kell az olasz vevőnek átutalnia a veszprémi és szentkirályszabadjai önkormányzatnak a több mint egymilliárd forintos vételárat, amit a volt katonai repülőtérért kell letenni.

Egymilliárd 310 millió forintért vette meg egy olasz szakmai befektető a szentkirályszabadjai volt katonai repülőteret; az adásvételi szerződést csütörtökön írta alá a helyszínen Veszprém és Szentkirályszabadja polgármestere, valamint a vevő, az Italia Progetti SRL vezérigazgatója.

Dióssy László, Veszprém polgármestere elmondta: a múlt évben kapta meg a kormánytól ingyenes hasznosításra a 450 hektáros repülőteret Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata. Az értékesítésre kiírt pályázat először sikertelen volt, majd másodjára két pályázó közül a legjobb ajánlatot tevő olasz céget választotta együttes ülésén a két település képviselő-testülete.

A polgármester hangsúlyozta: szerződésben rögzítették, hogy a területen két éven belül nemzetközi polgári és kereskedelmi repülőtérnek kell működnie, ahol viszont - tekintettel a lakossági érdekekre - 22 órától 6 óráig szüneteltetni kell majd a repüléseket.

Dióssy László közlése szerint a vételárat szeptember 18-ig kell a vevőnek átutalnia, s az összegből fele-fele arányban részesedik Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata.

Itt állomásozott egykor a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred
Itt állomásozott egykor a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred

Mario Gorla, az olasz cég vezérigazgatója hangsúlyozta: azért döntöttek a repülőtér megvásárlása mellett, mert Veszprém megye és a Balaton térsége fejlődőképes, gazdaságilag frekventált terület. Megjegyezte: fontos volt számukra az is, hogy a repülőtér közvetlen közelében halad el a 8-as számú főközlekedési útvonal, amely autópályává fejlesztve - Budapest elkerülésével - összeköti majd Ausztriát Erdéllyel.

Az olasz cég vezetője hangsúlyozta: a két önkormányzattal ezután is maximálisan együtt fognak működni, s velük egyeztetve igen jelentős fejlesztési projektet dolgoznak ki. Számos új munkahelyet is teremtenek majd, ugyanis a repülőtéren kívül még logisztikai központot, valamint ipari és tudományos parkot is létesítenek.

Rodolfo Vezzelli, az Italia Progetti SRL által Forli városában működtett repülőtér vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: két év múlva az uniós biztonsági előírásoknak megfelelően fog működni a repülőtér, amelyen az elkövetkező öt év alatt összesen 100 millió eurós fejlesztést valósítanak majd meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!