Alfréd
-2 °C
2 °C

Megszállják a britek a Balatont?

2006.05.15. 08:45
Több mint hamincezren repülhetnek Angliából a Balatonhoz közeli Sármellékre, de a német futball-vb miatt bizonytalan lehet a szezon indulása. Szakemberek a belföldi forgalom fellendülésében bíznak.

A hét végén avatták fel Balatonlellén a Balatoni Hajózási (BH) Rt. legújabb hajóját, az 550 fős Szent Miklóst. Az esemény egybeesett a balatoni vitorlásévad kezdetét jelző vitorlabontó ünnepséggel, és a soling Európa-bajnokság kezdetével. Mindkettővel kapcsolatban azt mondják a szakértők, hogy segíthet a balatoni forgalom fellendítésében. Idesorolják az ír Ryanair múlt heti első járatának sármelléki érkezését is, hiszen az idén britek tízezrei „szállhatják meg” legnagyobb tavunkat és környékét. Megemlítik ugyanakkor, hogy a németországi labdarúgó-világbajnokság miatt mégis bizonytalan lehet a szezon indulása, amelynek további alakulását az időjárás is nagyban befolyásolhatja. A turisztikai szakemberek elsősorban a belföldi forgalom további fellendülését remélik.

Tízezrek a reptéren

Az idén akár mintegy 32 ezren is repülhetnek majd Angliából a Balaton közeli Sármellékre a Ryanairrel – mondta a Világgazdasgának Palkó Lajos, sármelléki a FlyBalaton repülőteret üzemeltető Cape Clear Aviation Kft. marketingigazgatója. Véleménye szerint: a brit utasok nagy része várhatóan május és október között érkezik majd, a légikikötő teljes utasszáma pedig mintegy 70 ezer körül alakulhat a 2005-ben elért 25 ezer után. Az angolok mellett a legtöbben Németországból érkezhetnek.

Mindezek ellenére nem túl optimista a szezonnal kapcsolatban a hazai szállodapiac egyik legnagyobb szereplője, a 23 hazai hotelt működtető Danubius Hotels. A tavaly nyári 84 és 80 százalékos töltöttséghez képest 2-3 százalékpontos visszaesés várható a füredi Annabellában és a keszthelyi Helikonban. A társaság a három balatoni szállodájában egyébként 2005-ben 60 százalékos foglaltságot ért el, ez nagyjából megegyezik a 2004-es eredménnyel. Annak ellenére, hogy az idén a fenti két szálloda esetében is csökkenhet a volumen, az árbevétel emelkedni fog, a gyengébb forintnak és az enyhe áremelésnek köszönhetően – mondta Deák Imre vezérigazgató. A Danubius hévízi szállodái (Thermal Hotel Hévíz és a Thermal Hotel Aqua) 2005-ben 70 százalékos foglaltságot értek el. Ez öt százalékponttal magasabb, mint 2004-ben volt. Ez évben csökkenő volumennövekedéssel és magasabb átlagárral számolnak.

Belföldi éjszakák

Kelecsényi Ágnes, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese elsősorban a belföldiek által eltöltött balatoni vendégéjszakák számának élénkülését várja. Esetükben tavaly dinamikusan, 9,5 százalékkal nőtt a jelenlét. Mint mondta: reményeik szerint összességében, azaz a külföldiekkel együtt is emelkedik ez évben a vendégéjszakák száma a régióban.