Vilma
-7 °C
4 °C

Nem büntetik a bliccelőket a sztrádán

2002.07.04. 10:44
A Népszabadság információi szerint a mai napig nem használható az a kamerás díjfizetést ellenőrző rendszer, amelyik a sztrádakapukat váltotta fel az autópályákon az év elején. Így a kamerák felvételei alapján egyetlen autóst sem bírságoltak még meg.
Kiépült, mégsem használható az autópályák új, kamerás felügyeleti rendszere, amely hivatalosan már január eleje óta ellenőrzi, fizettek-e az autósok a sztráda használatáért - közölte a Népszabadság. A milliárdos költséggel lebontott sztrádakapukat felváltó hálózat több százmillió forintba került, és a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala üzemelteti. A hivatal vezetője szerint a rendszer az év eleje óta hibátlanul működik, de a felvételek felhasználása nem a tárcára tartozik.

Az Állami Autópálya Rt.-nél azt közölték, hogy a társaság forgalomeltereléssel végez rajtaütésszerű ellenőrzéseket. A kamerás felügyeleti rendszerből kapott adatok alapján ugyanakkor máig egyetlen fizetési felszólítást sem adtak postára.

Technikai akadályok és alkotmányos aggályok

Mint a Nemzeti Autópálya Rt. egyik illetékesétől a lap megtudta: a kamerák felvételeinek feldolgozása valóban az Állami Autópálya Rt. feladata volna. A felvételek január óta készülnek, és a matrica nélkül közlekedő járműveket is azonosítják. A bliccelők nagy száma miatt azonban a csekkek kitöltését automatizálni kellene, az ehhez szükséges rendszer viszont máig nincs készen. További akadály az adatvédelmi ombudsman állásfoglalása, amely szerint az adatvédelmi törvénybe ütközik a járművezetők személyes adatainak - nevének, címének - kiadása az autópálya-társaság számára. Ezért - a jogosulatlan adatkezelés vádját elkerülendő - az Állami Autópálya Rt. a mai napig egyetlen autós adatát sem kérte ki a Belügyminisztériumtól.

Visszamenőleg nem büntetnek

Az Állami Autópálya Rt. egyik, neve elhallgatását kérő, illetékese ugyanakkor azt ígéri: a díjat nem fizető autósokról gyűjtött adatokat visszamenőlegesen nem fogják felhasználni. Vagyis attól senkinek sem kell majd tartania, hogy a törvény módosítása után tömegével kapja a fizetési felszólításokat. A bliccelők aránya egyébként a díjfizetéses autópályákon a kapuk elbontása óta öt-nyolc százalék között mozog, ami évente 500-800 millió forintos bevételkiesést jelent az államnak. Ez az arány az év első hónapjaiban nőtt, majd ismét csökkent.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.