Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Üdülésen takarékoskodnak a tárcák

2003.06.19. 09:01
A minisztériumok kiadásait összesen 42 milliárd forinttal csökkentik a június elején beharangozott megtakarítási program miatt. Beruházások, beszerzések nem állnak le, a működési kiadásokat csökkentik. Zároltak 28 milliárdot és várhatóan a tervezettnél hatmilliárddal kevesebbet költenek lakáshitelek támogatására.
Összességében negyvenmilliárd forintot takarítanak meg a tárcák. Az erről szóló, a költségvetési lefaragást előíró rendeletről még június elején döntött a kabinet. A kiadásokat azért kellett csökkenteni, hogy tartható legyen az erre az évre tervezett 832 milliárd forintos államháztartási hiány.

A honvédelemnek kell leginkább spórolnia

A legtöbbet, hét és fél milliárd forintot a honvédelmi tárca spórolja meg - ismertette a kabinet szerdai ülését követően Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Jelentős, több mint hatmilliárdos összeget takarít meg a belügyminisztérium, öt és felet az oktatási, négymilliárdot a gazdasági minisztérium. Arányaiban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok vesztenek a legtöbbet, kiadásaik két és fél százalékát - írja a Magyar Hírlap. Az átlagot meghaladó mértékben csökkennek a kiadások az ifjúsági tárcánál is.

Hat minisztérium megtakarításai nem haladják meg az egymilliárd forintot (köztük van a maga félmilliárdjával a GYISM is). Az informatikai tárcánál például mindössze 71 millió forinttal kell csökkenteni a kiadásokat. A Gazdasági Versenyhivatal, a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia szintén mérsékli költéseit. Az akadémiánál a megtakarítás mértéke megközelíti az egymilliárd forintot.

Beruházásokat nem érint a megvonás

A takarékossági program nem érinti a kormányzati beruházásokat, a jóléti kiadásokat vagy az önkormányzatok költségvetését. A megtakarítás az ezek nélküli kiadások két és fél, az összkiadásoknak másfél százaléka (a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál ez a kettő megegyezik). Elsősorban a minisztériumok háttérintézményeinek kiadásait, illetve az állami üdültetésekre fordított pénzt kurtítják meg - közölte a Napi Gazdaság.

Gál J. elmondta, hogy folyamatban van a jövő évi központi költségvetés előkészítése. Ennek során a kormány a megkezdett - egészségügyi, honvédelmi, infrastrukturális és építési - programok folytatását részesíti előnyben. A kormányzat jövőre három-négy százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az állami kiadások nominálisan hét-nyolc százalékkal növekedhetnek.

Az összes megtakarítás 76 milliárd

A minisztériumok összesen 42 milliárd forintot faragtak le tervezett kiadásaikból, ami átlagosan másfél százalékot jelent. A kormány által tervezett 76 milliárdos megtakarításhoz így hozzájön még az a 28 milliárd forint, ami a tavalyi maradványok zárolásával keletkezett. A Magyar Hírlap szerint a pénzügyminisztérium úgy számol: további hatmilliárd forintot jelent a költségvetésnek a lakástámogatási rendszer módosítása.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!