Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Több munkanélküli, csökkenő reálkereset, a gazdaság jól van

2004.12.16. 08:03
A gazdasági tárca prognózisa szerint az idén a magyar gazdaság növekedése mind ütemében, mind szerkezetében kedvezőbben alakul, mint tavaly. A külső egyensúly ugyanakkor érdemben nem javul, a munkanélküliség nő, a reálkeresetek kismértékben csökkennek.
Ez év közepén érte el csúcspontját a világgazdasági élénkülés, ütemében immár lassulás érzékelhető, a fontosabb gazdasági centrumok növekedését a magas kőolajár tovább fékezheti - áll a gazdasági tárca által készített prognózisban. A világgazdasági növekedés motorja továbbra is az USA lehet, a nyugat-európai kilátásokat ugyanakkor az euró dollárhoz viszonyított erősödése árnyékolja be, ennek exportra gyakorolt kedvezőtlen hatását egyelőre csak részben tudja ellensúlyozni a belső kereslet.

Kedvezőbb feltételek

A tavalyinál lényegesen kedvezőbb külső feltételek nyomán és belső szerkezet mellett a magyar gazdaság idei növekedése megközelítheti a négy százalékot. A 2001-2003 között a növekedés legfontosabb forrását jelentő fogyasztás bővülési üteme idén lassul, de a vártnál kisebb mértékben. A háztartások fogyasztási kiadásai három százalék felett, a teljes végső fogyasztás 2,5-3 százalékkal emelkedhet. A beruházások GDP-n belüli szerepe ugyanakkor nőtt, s bár a dinamika valószínűleg mérséklődni fog - részben a feldolgozóipari beruházások növekedésének lassulása miatt -, az éves ütem így is tíz százalék fölött lehet.

A lassabb fogyasztásbővülés ugyan az importkereslet enyhülését vonja maga után, ám a magas beruházási dinamika, a felfutó kivitel és a tavalyinál várhatóan nagyobb mértékű készletfelhalmozás importvonzata miatt a nettó export pozíció javulása nem fog jelentősen hozzájárulni a GDP növekedéséhez. A nyugat-európai konjunktúra lanyhulása miatt várhatóan lassul az ipari termelés növekedési üteme, az év egészében 7,5-8 százalék valószínű, az építőipar 6 százalék körüli bővülése mellett.

Nem vár javulást

A munkanélküliség a GDP négy százalék körüli növekedése ellenére is emelkedett, éves átlagban hat százalék körüli rátára számít a GKM. Nemzetgazdasági szinten a nettó reálkeresetek kismértékben csökkenhetnek, elsősorban a közszféra esetében prognosztizált két-három százalékos bruttó nominális bérnövekedés miatt, a versenyszektorban ugyanis 9,5 százalék körüli tempót vár a tárca.

A folyó fizetési mérlegben a minisztérium nem vár érdemi javulást, a GDP-hez viszonyított hiány a tavalyi kilenc százalékos szint közelében maradhat. A közvetlen külföldi tőkebefektetések volumene 3-3,5 milliárd euró lehet, a magyar cégek tőkeexportja ugyanakkor a tavalyi töredékére esett. Jövőre a GKM - néhány hazai nagyvállalat regionális terjeszkedési terveinek ismeretében- újra tetemes működőtőke-kivitelre számít.

Az államháztartási hiány tekintetében a GKM a Pénzügyminisztérium számaira hivatkozik: ezek szerint eredményszemléletben az éves deficit a GDP 5-5,3 százaléka között alakul úgy, hogy az év utolsó két hónapjában már nem nő a hiány. Az infláció az év végére hat százalék alá csökkenhet, az éves átlagos pénzromlási ütem 6,8 százalék lehet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!