Miklós
-7 °C
2 °C

Tíz százalékkal drágul az áram

2004.12.16. 08:32
A Népszabadság információi szerint nagyjából tíz százalék drágul az áram. A kormányfő szociális tarifa bevezetését javasolja a rászorulók számára, a részletek kidolgozása még hátra van.
A Népszabadság információi szerint tíz százalékkal drágul az áram. Az árváltozással párhuzamosan a kormány szociális tarifát vezet be a rászorulók számára, melynek kidolgozására a kormányfő adott utasítást. A villamos energiáról szóló törvény ennek alkalmazását lehetővé teszi, ám finanszírozásáról és a jogosultsági körről még nincsenek pontos elképzelések.

Nőtt a gázár

Az áremelésre számítani lehetett, hiszen az erőművek jelentős része gáztüzelésű, és a gáz drágulása eleve maga után vonja az áram termelési költségeinek növekedését. A Népszabadság szerint ez ugyanakkor csak háromszázalékos emelkedést indokolna, nagyobb tételt jelent, hogy 1992 óta először most került sor a villamosenergia-hálózatok új vagyonértékelésére, s ezek már a mai értékükön szerepelnek a cégeknél.

Árdrágító tényező még, hogy a környezetvédelmi szabályok miatt bizonyos környezetkímélő erőművektől - például a megújuló energiaforrásokkal működőktől - az átlagosnál jóval magasabb áron is kötelező átvenni az áramot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.