Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Emelkednek a kábeltévédíjak

2004.11.16. 08:47
Új csatornák bevezetésére, az inflációra, a szerzői jogdíjak emelkedésére, illetve költségeik növekedésére hivatkozva díjat emelnek a kábeltévé-társaságok. Az UPC januártól 15 százalékkal emeli tarifáit, a Fibernetnél 13 százalékos drágulás lesz, a MatávkábelTV-nél és a Antenna Hungáriánál a szakértők tíz százalék körüli áremelésre számítanak.
Januártól átlagosan 15 százalékkal emelkednek a UPC Magyarország kábeltelevíziós szolgáltatásainak tarifái, tudta meg a Napi Gazdaság Szűcs Lászlótól, a társaság szóvivőjétől. A Fibernet Rt. 2005 januárjától várhatóan átlagosan 13 százalékkal emeli tarifáit, bár ez a döntés még az igazgatóság jóváhagyására vár. A MatávkábelTV november 30-án hozza nyilvánosságra az új programelemeket, illetve a tarifákat. Az Antenna Hungária Rt. igazgatósága sem döntött a jövő évi árakról, de szakértők szerint egyik cégnél sem lenne meglepő a tíz százalék körüli tarifaemelés.

Az áremelkedés hátterében a UPC-nél egyebek mellett új programok megjelenése áll. December 20-tól ugyanis három új csatorna - a Sport 2, a Film+ (egykori f+) és a Paprika Tv - műsoraival bővül a szolgáltató műsorkínálata, az új programok a családi csomagban kapnak helyet. (A több mint hétszázezer háztartásban elérhető UPC ügyfelei három programcsomagra fizethetnek elő. A minimum csomagban öt program található, a közszolgálati televíziók, illetve a helyi program, az alap csomagban 30-40, míg a családi csomagban 50 körüli csatorna érhető el). Az áremelkedést indokolja még az infláció, a szerzői jogdíjak emelkedése, illetve a költségek növekedése is.

Fizikai korlátok

Szűcs a lapnak arra a kérdésére, hogy milyen lehetőséget lát az MTV készülő harmadik, Demokrácia nevű csatornájának továbbítására, elmondta, hogy addig még számtalan kérdés vár tisztázásra, egyebek között annak is el kell dőlnie, hogy a kábeltévé-társaságoknak melyik csomagban kell továbbítaniuk ezt a programot.

Ha ugyanis a legolcsóbb, minimum csomagban, akkor az jelenleg "fizikai korlátokba" ütközik, ami csak azáltal oldódna meg, ha az úgynevezett szűrőt - amely öt csatorna vételét teszi lehetővé - lecserélnék. Ez pedig milliárdos ráfordítást igényel, s kérdés, ki állná a költségeket. Másik lehetőség a minimum csomag megszüntetése, vagyis a szűrő eltávolítása. A kettő közül bármelyik körülbelül százötvenezer háztartásban drágítaná meg a televíziózást.

Ha a kábeltelevíziós cégeknek mégsem kellene kötelező jelleggel elhelyezniük az új MTV-csatornát, akkor a program továbbításáról a televíziónak és a kábeltársaságoknak üzleti alapon kell megállapodniuk. Mindenesetre a tárgyalások még nem kezdődtek meg az MTV és a UPC Magyarország között.

Tetemes költségek

A jelenleg százharmincezer háztartásban jelen lévő, ám idén még tovább bővülő Fibernet Rt. kapacitás szempontjából felkészült a Demokrácia csatorna továbbítására, mondta a Napi Gazdaságnak Bedő István, a cég kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese, aki azonban a UPC által felvetett kérdések tisztázására vár. A társaság inflációnál magasabb tarifaemelését indokolja egyebek mellett, hogy például a szerzői és az úgynevezett szomszédos jogok várhatóan 8 százalékkal emelkednek 2005-ben, és tetemesen nőnek a társaság költségei is, főként az energiaárak.

Bedőtől a lap megtudta, hogy a cég szolgáltatási területének nagy részén ugyanakkor nem jelennek meg újabb programokkal az év elejétől, a lakosok ugyanis - egy felmérésben - nem tartottak igényt erre. (Némely területen bővül a Fibernet programkínálata, itt általában természetfilm-csatorna jelenik meg a kínálatban). Évközben azonban, ha az előfizetők az árakat megismerve igényt tartanak rá, lehetnek újabb programok. A kábeltévé- mellett internetszolgáltatást is végző Fibernet idén több milliárd forintot fordított hálózatának fejlesztésére, jövőre pedig hárommilliárdot költ erre.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft