Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Tíz százalékkal drágul a kábeltévé

2003.12.15. 08:18
Átlag tíz százalékkal nőnek januártól a UPC Magyarország Kft., a MatávkábelTV és az Antenna Hungária kábeltelevíziós szolgáltatásainak tarifái, amihez további három százalékos áfanövekedés is járul.
Átlag tíz százalékkal nőnek januártól a UPC Magyarország Kft. kábeltelevíziós szolgáltatásainak tarifái, amihez további három százalékos áfanövekedés is járul, a UPC Direct havidíja azonban változatlan marad - mondta a Napi Gazdaságnak Szűcs László, a társaság szóvivője. Az emelkedést a működési költségek növekedésével, az évi hat százalékra tervezett inflációval, illetve az áfakulcs változásával indokolta Szűcs. Jövőre a műsorelosztás áfája a jelenlegi 12 százalékról 15-re nő.

Szerzői jogdíjak és áfaemelés

Az említetteken túl növeli a UPC költségeit az uniós csatlakozás kapcsán megjelenő új szerzői jogdíj - jegyezte meg a szóvivő, aki azt is elmondta, hogy 2004-ben az inflációnál nagyobb mértékben nőnek azok a díjak, amelyeket a UPC a kábelcsatornáknak fizet a műsorelosztás fejében. A UPC kínálatában található külön fizetős HBO csatorna havidíja csak az áfaváltozás miatt emelkedik, az úgynevezett technikai költségek (például kiszállás és szerelés) változatlanok maradnak és a UPC az internetszolgáltatás árát sem emeli.

Szűcs elmondta, hogy a UPC kínálatába nemrég bekerült Humor1 csatorna után további egy-két magyar nyelvű program elhelyezését tervezik, s hozzátette, hogy továbbra is folynak a tárgyalások az m+ és az f+ csatornák üzemeltetőjével arról, hogy ezek is megjelenjenek a kínálatukban. A UPC Magyarország jelenleg hétszázezer háztartásban van jelen. Az előfizetők az emelkedés jó részét megspórolhatják, ha januárban egy összegben befizetik az éves díjat, akkor ugyanis tíz százalékos kedvezményt kapnak, féléves előfizetés esetén öt százalékos engedményben részesülnek. (Hasonló kedvezményt más társaságok is kínálnak.)

Bővítik a szolgáltatásokat

Rajki Annamária, a MatávkábelTV marketingigazgatója arról számolt be, hogy januártól átlagosan 10-11 százalékkal nő a vállalat szolgáltatásainak ára, s bár évközi emelkedéssel nem számolnak, előadódhat olyan piaci folyamat, ami ennek lehetőségét is felveti. A társaság idokai szerint nem hagyható figyelmen kívül a jövőre tervezett infláció, s a más társaságokat is érintő áfaemelkedés. Az igazgató úgy véli, tovább növeli a költségeiket az újabb csatornák, az m+, az f+ és a Travel Chanel megjelenése. A MatávkábelTV szolgáltatásai 260 ezer háztartásban érhetők el.

Tóth András, az Antenna Hungária (AH) Rt. szóvivője elmondta, hogy a saját költségek miatt tíz százalékkal nő az év elejétől az AM-Mikro szolgáltatás díja, s ezenfelül az AH is érvényesíti tarifáiban a három százalékos áfanövekedést. Ennek alapján az indulócsomag áfával együtt 215 forintba, az alapcsomag 1860 forintba kerül, míg a HBO-t is tartalmazó harmadik csomag havidíja 4780 forint lesz. Ezekhez társul még a dekóder havi bérleti díja, ami 545 forint lesz januártól. Tóth kiemelte, hogy az úgynevezett egyszeri díjak, mint például a kiszállás, a programmódosítás, a visszakapcsolás költsége vagy az egyszeri hozzáférési díj nem változnak, s egy most futó akció keretében a második dekóder hozzáférési díja 12 535 forint helyett száz forint. Az AH egyelőre nem tervezi újabb csatornák elhelyezését, szolgáltatása jelenleg körülbelül 90 ezer háztartásba jut el.