Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Évtizedes rekord a lakáspiacon

2004.03.03. 10:38
1991 óta nem épült annyi új ingatlan, mint tavaly. A lakások átlagos mérete megközelítette a száz négyzetmétert. Idén várhatóan öt-tíz százalékkal növekednek az árak.
A KSH jelentése szerint tavaly 35 és félezer lakásra adták ki a használatbavételi engedélyt az építésügyi hatóságok, s több mint 59 ezer új lakás építése kezdődhetett el a kiadott új engedélyek alapján. A használatba vett lakások száma 13 százalékkal, az új lakásépítési engedélyeké 22 százalékkal több, mint az előző évben volt.

Tizenkét éves rekord

A lakásépítés ilyen nagyarányú növekedését az évközi adatok nem vetítették előre, mindez az utolsó három hónapban - a lakáspolitikai változások hatására - bekövetkezett nagyon jelentős fellendülés következménye.

Az új lakásépítési engedélyek számát tekintve 1986 óta, a befejezett lakásoknál 1991 óta nem volt ilyen magas adat, mint 2003-ban. A fellendülés elsősorban a városi lakásépítésekre vonatkozik, itt mutatkozik átlag feletti, közel 25 százalékos növekedés.

A 2003-ban használatba vett lakások kétharmadát a lakosság építtette, közel egyharmadát a vállalkozások, s négy százalék az önkormányzati építkezések aránya. A fővárosban pont fordított az arány, a lakások közel kétharmadát vállalkozások építették.

A fele ház

Az új lakásoknak közel a fele egylakásos házban épült, harmada három és ennél többlakásos lakóépületben található. A tavaly használatba vett lakások átlagos nagysága lényegesen nem változott 2002-höz képest , ám egy hónappal rövidebb idő alatt épültek fel: 95 m2 az átlagos alapterületük, és 412 nap volt az átlagos kivitelezési idő.

A városi lakásépítések magas arányából is következik, hogy országos átlagban magas az új lakások közművesítettségének aránya: a 98 százalékos közüzemi vízellátottság mellett 91 százalékos a vezetékes gázellátás és 78 százalék a közcsatorna-hálózatba bekapcsolt lakások aránya.

A GKI felmérése is a lakáspiac felfutására mutat rá, hiszen - mint az tanulmányukból kiderül - 2003 utolsó hónapjaiban ez az ágazat volt az ingatlanpiac legdinamikusabb szegmense.

Drágulnak

A kormány intézkedéseinek (a telekhez és az építőanyagokhoz kapcsolódó áfa-szabályok változása, államilag támogatott lakáshitel szabályainak módosulása) hatására a lakások drágulásával kapcsolatos várakozás alakult ki, ami az év utolsó hónapjaiban felpörgette a keresletet.

A felmérés szerint az árak idén - főként az állami intézkedések következtében - várhatóan nagyobb ütemben fognak emelkedni, mint azt korábban gondolták. A megkérdezett ingatlanforgalmazók és fejlesztők a használt lakások esetében hat százalékos, míg az új építésűeknél kilenc százalékos árnövekedést tartanak reálisnak.

A legnagyobb árnövekedés várhatóan 2004-ben is az építési teleknél jelentkezik. Ezen a területen az átlagos árnövekedés 15 százalék lehet, mely messze meghaladja az inflációt, és az állampapír-hozamokat. Befektetési szempontból így várhatóan továbbra is megmarad az építési telkek jelentősége.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.