Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Rossz állami szerkezet

2006.05.31. 08:47
Magyarországon és a térség legtöbb államában csökkenteni kell a munkaerőt sújtó és más torzító hatású adókat - húzza alá most kiadott jelentésében a Világbank. Ezzel párhuzamosan vissza kell fogni a nem termelésösztönző és nem hatékony kiadásokat, a termelésösztönző kiadások (például az infrastrukturális fejlesztések) számára viszont pénzügyi mozgásteret kell teremteni.

A nemzetközi pénzügyi szervezet az EU nyolc kelet-közép-európai tagországáról készített negyedéves jelentésében kifejti, hogy a közelmúlt államháztartási reformjai az adózási oldalra helyezték a hangsúlyt. Ezek célja általában az volt, hogy a társasági adó csökkentésével ösztönözzék a külföldi tőke beáramlását, illetve (kisebb mértékben) a munkaerő adóztatásának viszszafogásával bővítsék a foglalkoztatást. Eközben a kiadási oldal szintjének vagy szerkezetének javítására egyedül Szlovákiában történt sikeres kísérlet. Mindez problematikus államháztartási helyzetet eredményezett a térség szinte minden országában - fogalmaz a Világbank.

A jelentés rövid és középtávon egyaránt biztatónak nevezi a magyar kormány által tervezett reformokat, ugyanakkor hozzáteszi, hogy azokról egyelőre nem sok konkrétum szivárgott ki. Az idei ötszázalékos GDP-arányos hiánycél az elemzés szerint nehezen lesz tartható, hiszen az év elején megvalósított áfa- és személyi jövedelemadó-csökkentések következtében a bevételek körülbelül a GDP egy százalékával mérséklődnek, miközben a kiadások várhatóan az idén is meghaladják a tervezettet mind a központi államigazgatásban, mind a társadalombiztosításban.

A térség országainak pénzügyi problémáira a Világbank egy másik nemrég kiadott tanulmánya is rávilágít. A feltörekvő piacok tőkeáramlásairól szóló éves jelentésből kiderül: Magyar- és Lengyelország jóval több kötvényt bocsátott ki a nemzetközi piacokon tavaly, mint a korábbi években. A külföldi működő tőke beáramlása ezzel párhuzamosan mindkét országban lassult: hazánkra 4, Lengyelországra 7,7 milliárd dollár jutott tavaly, szemben a 2004-ben mért 4,6, illetve 12,6 milliárddal. Csehországban, Ukrajnában és Oroszországban ezzel szemben nőtt az FDI menynyisége (a térség többi államáról nem közöl adatokat a Világbank).

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.