Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Felfutás előtt a magyar wellnessipar

2003.03.28. 09:26
A világtrendet kihasználva jelentős felfutás várható a magyarországi wellnessturizmusban. Ennek megfelelően a kormányzat az elmúlt években mintegy 12 milliárd forinttal támogatta az egészségturisztikai beruházásokat.
Magyarországon a Széchenyi terv elmúlt két éve alatt jelentős egészségturisztikai fejlesztésre került sor. A több tucat támogatott projekt közül 20-nál szerepelt wellnessközpont kialakítása, ezen belül 5 pályázatban kifejezetten erre kértek támogatást. A 20 projekt során 12 milliárd forint támogatással 35 milliárd forint értékű beruházás valósult meg - tudta meg a Napi Gazdaság a MeH turisztikai államtitkárságától.

A jövőben várhatóan önálló minőségi kategória lesz a wellness-szálloda. Magyarországnak a maga 1300 termálvízforrásával esélye van arra, hogy a világ jelentős wellnessturisztikai központjává váljon. Ezek közül ugyan alig több mint 250 kút szolgál fürdési célokat, de erre, valamint az egészséges életmód népszerűségére építve és kihasználva a hagyományos fürdőkultúrát, jelentős bevételre tehet szert a hazai turisztikai szektor.

Önálló minőségi kategória lesz a wellness-szálloda

A MeH turisztikai államtitkárságának tájékoztatója szerint készül a kereskedelmi szálláshelyek minősítését szabályozó új miniszteri rendelet, amelyben önálló minőségi kategória lesz a wellness-szálloda. A rendelet kialakítása során figyelembe veszik a Magyar Wellness Társaság ajánlásait, de a minősítési rendszer kialakítását a tárca végzi. Eszerint a wellness kategóriába tartozó szállodáknak legalább egy beltéri fürdővel, kétféle szaunával vagy gőzfürdővel, valamint négyféle szépségápolási lehetőséggel kell rendelkezniük. A wellness-szállodáknak továbbá legalább hatféle masszázzsal, valamint négy szabadidős tevékenységgel vagy keleti mozgáskultúrával kell biztosítaniuk a kikapcsolódást.

Egyre több színvonalas szállodában található wellnessközpont, habár a Magyar Wellness Társaság által kidolgozott kritériumrendszernek csupán 52 - főként az ország nyugati részében található - szálloda felel meg. Siófokon, a helyben található gyógyhatású termálvízre építve három szálloda kezdett jelentős, több milliárd forint értékű fejlesztésbe. Hasonló volumenű, 2005-ben befejeződő projektbe kezdtek a Mosonmagyaróvár melletti Aranyosszigeten is. Az itt található 42 hektáros területen 32 milliárd forintból alakítják ki az ország legnagyobb üdülőparkját.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.