Újra van drogbáró a világ leggazdagabbjai között

2009.03.13. 11:58
Joaquin Guzman Loera kokainbáró 701-ik a Forbes 2009-es leggazdagabbjainak listáján 1 milliárd dolláros vagyonával. A mexikói és kolumbiai drogkereskedők által tavaly generált 39 milliárd dolláros bevétel húsz százaléka Guzman számláját gyarapítja. Ő a második drogkereskedő, aki a Forbes listáján szerepe 1989 óta.

Leálldozóban van a milliárdosoknak, derült ki a Forbes magazin tegnap, a világ leggazdagabb embereiről közzé tett listájából: egy évvel ezelőtt még 1125 volt belőlük a világon, a válság által elsöpört milliárdok után azonban csak 793 maradt fenn. Fontos tehát megbecsülni ezt a kihalás szélére sodort fajt, és örülni, ha fel-fel tűnik egy újabb példány, gyarapítva a listán található dollármilliárdosok számát.

Válságálló szektor

Ilyen újonc a Forbes listáján Joaquin "El Chapo" Guzman, akit csak „Köpcösként" vagy „Törpeként" emlegetnek, és az egyik válságálló szektor, a drogipar képviselője. A Forbes szerint Amerika legnagyobb kokainbeszállítójaként számon tartott mexikói Sinaloa kartell feje, és közel egy milliárd dolláros vagyonával a 701-ik helyre sorolják a világ leggazdagabb embereinek listáján. A listán természetesen nem Guzman az első drogbáró: az 1993-ban egy rendőrökkel történt összecsapás során elhúnyt kolumbiai maffiafőnök és kokainbáró Pablo Escobar is felkerült már a listára 1989-ben a világ hetedik leggazdagabb embereként.

joaquin-guzman

A Sinaloa kartell a kilencvenes évek eleje óta vív véres háborút a Tijuana kartellel (a Tijuana és a Juarez drogkartell harca a 2000-ben bemutatott Traffic című Soderbergh film témája), amely csak tavaly év eleje óta hétezer ember halált okozta. Guzmant '93-ban elkapták, és húsz évre ítélték el bűnszervezetben való részvételért és megvesztegetésért. 2001-ben megszökött egy szennyeskosárban, és azóta sem sikerült elkapni, pedig a mexikói hatóságok és az Interpol is a legkeresettebb bűnözők között tartja számon, az amerikai kormány pedig 5 millió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőnek. Drogcsempészetet még soha nem tudtak rábizonyítani.

Nem nyilatkozik

„Nem nagyon lehet utolérni interjú ügyben - nyilatkozta a Forbes magazin felelős szerkesztője, Luisa Kroll - de az üzlete nagyon jól megy". A Forbes-listán Guzman előtt egy svájci olajmágnás, mögötte pedig egy amerikai vegyipari örökös áll. A magazin szerint a mexikói és kolumbiai drogkereskedők 18 és 39 milliárd dollár közé becsült tavalyi bevételének megközelítőleg húsz százalékát Guzman akciói generálták. Sem a mexikói, sem az amerikai kormány nem kommentálta a Forbes által közzé tett listát.