Bill és a szaporodó milliárdok

2008.06.27. 16:30
Bill Gates még csak 52 éves, de már nyugdíjba megy. Ennek örömére összefoglaltuk élete legfontosabb eseményeit.

Szomorú pillanat, amikor a világ elsőszámú geekje, fejlesztője, monopolistája visszavonul, és nemcsak azért, mert Steve Ballmer jön utána, hanem mert Bill mindig ott volt, ha szeretni vagy utálni akartunk valakit. A Microsoft alapítóját mindenki ismeri, ha másként nem, hát a világ leggazdagabb embereként, aki néhány kivételtől eltekintve mindig megszerezte, amit akart. És aki jövő héttől már nem jár be naponta a vállalathoz, és bár az elnöki címet megtartja, a napi ügyeket a Közgázon megdobált Steve Ballmer vezérigazgató veszi át. Ebből az alkalomból a Wired segítségével végigvesszük Bill Gates életének fontosabb állomásait, a születéstől a nyugdíjig.

1955. október 28.

Megszületik William Henry Gates III. Seattle-ben.

1967. ősze

A szülők beíratják a kis Billt a Lakeside Schoolba, a nagy presztízsű seattle-i iskolába. Ő a legkisebb gyerek az osztályban.

1968.

Gates iskolatársával, Paul Allennel megtanulja a Basic alapjait. Néhány héttel később az iskola háromezer dollárt ad nekik, hogy gépidőt vásárolhassanak a városban található PDP-10-es számítógépre. A fiúk rövidesen szerződést kötnek a Computer Center Corporationnel, a gépidőért cserébe jelentéseket írnak a PDP-10-es szoftverhibáiról.

1971.

Gates programokat készít a Lakeside-nak, azt is, amelyik az osztálybeosztásért felelős. A 16 éves Bill az informatika segítségével kerül a legjobb csajokkal egy csoportba.

1973. szeptember

Gates felvételt nyer a Harvardra, köszönhetően fotografikus memóriájának, ami pillanatok alatt rögzíti a látottakat. Az órákra azonban nem jár be, de a zuhanyzást is mellőzi. Elsősorban pizzán és üdítőn él, programozik, pókerezik, és megismerkedik Steve „Developer” „Give that money back” Ballmerrel, aki 2008 júliusától a Microsoft első embere, és aki 35 éve ugyanabban a kollégiumban lakott, mint Gates.

1975. január

Paul Allen felfedezi a Popular Electronics című magazin elején az Altair 8800-ast, a világ első mikroszámítógépekét. Megveszi az újságot és elviszi Gatesnek, akivel nagy elhatározásra jutottak. Gates később így nyilatkozik: „Rájöttünk, hogy kimaradhatunk a forradalomból. Amikor megláttuk a cikket, nem volt többé kérdés, merre tart az életünk”. Felhívták az MITS-t, az Altair gyártóját, és közölték a vezetőséggel, hogy szívesen kifejlesztenék a Basic-et a géphez. Addig ugyanis csak egy hardver volt a 8800-as, és alig lehetett használni valamire.

1975. február 1.

Gates Allannel megírja a kódot, „a legmenőbb programot, amit valaha készítettem”, mondta utólag Bill. Olyan sokat dolgozott rajta, hogy Gates állítja, a mai napig vissza tud emlékezni a program minden sorára. A Basicet Allen vitte el a megrendelőnek. Mivel a fejlesztéshez nem volt Altair-gépük a fiúknak, csak Albuquerque-ben derült ki, hogy jó-e a kód. Hibátlan volt, amiért 3 ezer dollárt fizetett az MITS, valamint részesedést kaptak a forgalomból, ami 180 ezer dollárt hozott kettőjüknek.

1976. november 26.

Gates és Allen bejegyzi a Microsoft márkanevet. Eredetileg Allen & Gates Inc.-nek akarták hívni a vállalatot, majd Micro-Softnak, aztán dobták a kötőjelet, és jött a megismert név. Allen 23, Gates 21 éves volt. Bill ebben az évben szól be először a szoftverkalózoknak. Nyílt levélben figyelmezteti őket arra, hogy jogsértő, amit művelnek, amit a közösségek nem is értenek: a hetvenes években teljesen elfogadott a programok másolgatása.

1977. január

Gates otthagyja a Harvardot, hogy a Microsoft dolgaival foglalkozzon Albuquerque-ben.

1977.

Gates folytatja koleszos életmódját, csak most már a Microsoft főhadiszállásának padlóján alszik, ott eszi a pizzát és ott nem fürdik. Ráadásul terrorizálja beosztottjait. Kedvenc szavajárása: „Ez a legnagyobb baromság, amit életemben hallottam”.

1977. vége

Gateset többször is letartóztatják gyorshajtásért, persze 22 évesen kevesen tudnak uralkodni magukon, ha egy Porsche 911-es van alattuk. A Microsoft vezére egész életében szenvedélyesen gyűjti az autókat, különös tekintettel a gyors sportkocsikra.

1978. december

A Microsoft év végi bevétele eléri az egymillió dollárt.

1979. január 1.

A vállalat átköltözik a washingtoni Bellevue-be.

1980. augusztus 28.

Az áttörés éve: Gates blöfföl és aláír egy szerződést az IBM-mel, aminek értelmében a Microsoft szállíthatja az operációs rendszert az akkor születő pc-hez. Mivel a Microsoftnak nincs ilyen programja, 50 ezer dollárért megveszi a már kész QDOS-t (Quick and Dirty Operating System) a Seattle Computer Productstól.

1981. augusztus 12.

Az IBM megkezdi a gépek szállítását az MS-DOS 1.0-val. Gates és Allen készpénz helyett részesedést kér az IBM-től, amibe a vállalat készséggel belemegy, mert arra számít, hogy csak párszáz pc-re lesz kereslet. A Microsoft ahhoz is ragaszkodik, hogy a részesedést a klónok, a pc-kompatibilis gépek után is megkapja, még akkor is, ha azokra nem a társaság operációs rendszerét telepítik. A pc aztán óriási siker lesz, a Microsoft bevétele a szerződésnek hála megsokszorozódik. A Seattle Computer Products később bepereli a Microsoftot, amiért az eltitkolta előle, hogy a QDOS vásárlója az IBM lesz. A bíróság egymillió dolláros kártérítésre kötelezi Gateséket, ami az MS-DOS-ból származó bevételhez képes aprópénz.

1982. február 18.

Allen visszavonul a Microsoft vezetésétől, amikor Hodgkin limfómát diagnosztizálnak nála. A társtulajdonos gyógyultnak tekinthető, azóta vett egy baseball-csapatot, alapított egy zenei múzeumot, és övé a világ harmadik legnagyobb jachtja.

1983. november 10.

Megjelenik a Windows, ami lényegében egy grafikus felhasználói felület az MS-DOS-hoz. Sokan állítják, hogy a rendszer alapjait a Mac OS-ről koppintotta Gates. Persze az Apple meg a Xeroxtól lopta az ötletet, a hetvenes-nyolcvanas évek nagy lúzerétől, a vállalattól, ami sorozatban gyártotta a remek ötleteket, aztán hagyta, hogy azt mások ellopják, és meggazdagodjanak belőle.

1984. január 24.

Gates ott van az első Macintosh bemutatóján, és örömmel jelenti be, hogy a Microsoft az egyik első cég, amelyik az Apple gépére fejleszt. A háttérben már sor került a két nagy vezér, Gates és Jobs első összecsapására, megalapozva az évtizedes Microsoft-Apple-háborút, mely azóta is tart.

1986.

Bill Gates 31 évesen milliárdos lesz, ezt még senkinek sem sikerült előtte elérnie.

1986. március 13.

A Microsoft 21 dolláros áron piacra dobja részvényeit. A nap végére 28 dollárt érnek a papírok, 61 milliós bevételhez juttatva a vállalatot.

1987.

Gates megismeri Melinda French-t, későbbi feleségét egy Manhattanben tartott microsoftos rendezvényen.

1989. augusztus 1.

Megjelenik a Simonyi Károly vezetésével fejlesztett Office, először Macintoshra, aztán évekkel később Windows alá is.

1990. június

Vizsgálat indul a Microsoft és az IBM ellen, a gyanú szerint a két cég összejátszott egymással a piac letarolásában.

1993. április 11.

Gates eljegyzi egy bérelt repülőn Melindát. Megkéri a pilótát, hogy szálljon le Omahában, ahol már Warren Buffet várja őket, hogy segítsen az eljegyzési gyűrű kiválasztásában. Warren Bill legjobb barátja, kártyapartnere, jelenleg a világ leggazdagabb embere. A repülő leszállása után Buffet figyelmezteti Billt, hogy amikor ő jegyezte el a feleségét, nettó vagyona hat százalékát fordította a jegygyűrű vásárlására. 1993-as vagyona alapján Gatesnek ötszázmillió dollárért kellett volna gyűrűt vennie.

1994. január 1.

Bill és Melinda összeházasodnak a Hawaii szigeteken. A ceremónia egymillió dollárba kerül, és teljesen kizárták a nyilvánosságot.

1994. április

Gates a Wired címlapjára kerül, ami jó hír is lehetne, ha nem a vállalata ellen folyó antitrösztperrel érdemelte volna ki azt.

1994. július

A Microsoft elfogadja azt a szövetségi határozatot, aminek értelmében nem jár neki többé pénz az olyan pc-kompatibilis számítógépgyártóktól, amik nem is rakják fel termékeikre a vállalat szoftvereit.

1995. július 17.

39 évesen Gates a világ leggazdagabb embere 12,9 milliárdos vagyonával. A Microsoft 1995-ös eredménye eléri az 5,9 milliárd dollárt, alkalmazottainak a száma megközelíti a 18 ezret.

1995. augusztus 24.

Megjelenik a Windows 95 és az Internet Explorer.

1996. december

Az új operációs rendszernek hála egy év alatt 88 százalékkal erősödnek a Microsoft részvényei. Papíron naponta 30 millió dollárt keres Gates.

1998. február 4.

Bill arcába telepítenek egy krémtortát, miközben belga kormánytisztviselőkkel és üzletemberekkel sétál az utcán. Utólag bevallja, hogy a süti nem volt finom.

1998. március 18.

Húsz állam egyszerre pereli be a Microsoftot, amiért az az operációs rendszer részeként adja oda a webböngészőt, ezzel piaci erőfölényét kihasználva ellehetetleníti az akkori piacvezető Netscape-et.

1998. november 9.

Nyilvánosságra kerül egy felvétel, amint Gates furán billeg, miközben a bíróságon az ellene felhozott vádakat hallgatja. A szakértők Asperger szindrómára gyanakodnak, ami az autizmusnak egy alig észrevehető formája, és rendszerint magas intelligenciahányadossal párosul.

1999.

Gates és felesége átnevezik a William H Gates alapítványt Bill & Melinda Gates Alapítványra, ami 2007 decemberéig 38,7 milliárd dollárt fordított karitatív célokra. Ebben benne van Warren Buffet 30 milliárd dolláros adománya is.

2000. január 13.

Gates átengedi a vezérigazgatói tisztséget Steve Ballmernek és a háttérből irányítja tovább a vállalatot.

2002.

Egy kínai felmérés szerint a helyi fiatalok jobban istenítik Gateset, mint Mao Ce Tungot.

2005.

II. Erzsébet lovaggá üti Bill Gatest, ám mivel nem brit állampolgár, a Sir helyett csak a KBE-előtagot használhatja.

2005. december

Bono mellett Bill és Melinda lesz az év embere a Times szerint.

2006. június 15.

Gates bejelenti, hogy visszavonul a Microsoft napi ügyeitől, és két év alatt fokozatosan leadja az irányítást.

2008. március

A Forbes magazin szerint 13 év óta először nem Gates a leggazdagabb ember a világon, pedig már 58 milliárd dollárt ér vagyona. Elképesztő adományai ellenére is Warren Buffet az első 62 milliárd dollárral, aki máig abban a házban él, amit 1958-ban vásárolt 31 ezer dollárért. Mobilcégei szárnyalása miatt megelőzte Billt a mexikói Carlos Slim Helú is.

2008. július

Minden idők egyik legsikeresebb vállalatvezetője elhagyja minden idők egyik legsikeresebb vállalatát. A Microsoftot 33 éve alapította két huszonéves diák, ma 79 ezer alkalmazottjával és 260 milliárd dolláros értékével a világ egyik legnagyobb cége.

A cikk elkészítéséhez a Wiredet, a Wikipediát és Janet Lowe: Bill Gates Speaks című könyvét használtuk.  • Tippek
  • Hírek