Lehel
17 °C
27 °C

Gates kínos pillanatai

2008.06.27. 16:40
Júliustól már nem Bill Gates a világ egyik legnagyobb vállalatának a vezetője, úgyhogy összegyűjtöttük azokat a terhelő videókat, amik a Microsoftnál töltött évekről tanúskodnak.

Nehogy azt gondoljuk, Gatesnek szerencséje volt, akit meglepett a siker, vagy a gazdagság. Már gimnáziumi diákként is pénz keresett a számítástechnikával, alig volt 20, amikor felismerte, hogy a pc-kkel vagyonra lehet szert tenni, két hónappal később már 180 ezer dolláros szerződést írt alá az MITS-sel, és épp 21 volt, amikor elkezdte cseszegetni a szoftverkalózokat. 31 évesen lett milliárdos, 39 évesen a világ leggazdagabb embere. Ezek alapján diadalmenetnek is tűnhetne Gates élete, de hogy egy gazdagnak nehezebb bekerülni a Paradicsomba, mint egy tevének átkelni a tű fokán, azt az alábbi videók is bizonyítják.

Bill Gates és Steve Jobs kapcsolata legendás. Partnerek voltak, aztán ellenfelek, akik egymással szemben határozták meg magukat évtizedeken át, és akik mögé két tábor sorakozott fel: az Apple és a Microsoft közt máig folyik az ellenségeskedés, még ha több szállal is kötődnek egymáshoz, mint a legtöbb amerikai vállalat. Bill harcát nehezíti, hogy 1984-ben képes volt azt mondani, a Macintosh az egyetlen valóban forradalmi számítógép.

Hogy nem egyedi esetről van szó, azt bizonyítja az alábbi videó a kilencvenes évek elejéről, amikor egy másik riválisról, az OS/2-ről jelentette ki, hogy az lesz az évtized platformja. A helyzetet menti, hogy a rendszert az IBM-mel közösen fejlesztette a Microsoft, rontja, hogy pont a Windows előretörése nyírta ki a kilencvenes évek platformját. Még a kilencvenes években.

Nem volt sokkal szerencsésebb a saját termékeivel sem a világ leggazdagabb embere. A Windows 95 mellé készített Doom-videó még csak simán meglepő:

A Windows 98 azonban nem volt ilyen kegyes Gateshez, és képes volt nagy nyilvánosság előtt lefagyni:

Aki azt hiszi, hogy a hardverek jobban tisztelik az erőt, mint a szoftverek, az nagyon téved. Az Xbox például úgy lefagyott, hogy magával rántotta Billt is, aki végtelen ciklusba került, és csak nagy nehézségek árán sikerült kirángatni a gombnyomogatásból.

Nincs szerencséje Billnek a kütyükkel, ezt bizonyítja a kamera, amit úgy lefejelt, mint magyar pénzügyminiszter az ellenzéki média stábját.

Gates egyébként is jobban tenné, ha vigyázna magára, elég ha a híres tortás jelenetre gondolunk:

A kilencvenes évek végén készült az a felvétel, amit látván az ellendrukkerek azonnal kijelentették: Bill autista. Egészen pontosan Borderline autista, vagy Asperger szindrómás, vagy ebolás, nincs olyan betegség, amit rá ne ragasztottak volna már. Azért a videó tényleg elég durva.

Az utolsó egy évben aztán mindent megtett Gates, hogy ledolgozza a harminc év alatt felhalmozott love-deficitet. Az egész azzal kezdődött, hogy közösen gitározott Slash-sel. Na jó, egy színpadon volt vele.

Aztán folytatódott a történet, amikor a 2008-as CES-en gyakorlatilag alig burkoltan bevallotta, hogy a Vista az eddigi legkevésbé sikerült Windows. Ezzel máris átállt a Microsoft operációs rendszerét utálók népes táborába. A közösség befogadta, nem lennénk meglepve, ha nyugdíjazása után beperelné a vállalatot annak versenyellenes magatartása miatt. Egy hegyen fog lakni, kis kunyhóban, sirályokat etet a tengerben végződő szakadéknál, és hevesen kiáll a nyílt forráskód mellett. Íme az első lépés:

A terv a Gates utolsó napját bemutató videóval vált teljessé. Aki látta ezt a hét percet, nem tud többé ugyanúgy nézni a Microsoft utáni időkre elfoglaltságot kereső Billre.

Egyébként bármit is állít a videó, a világ leggazdagabb emberének lesz munkája bőven: feleségével ráfekszenek a „ne én legyek a világ leggazdagabb embere”-projektre. Magánvagyonuk egy jelentős részét eladományozzák, és felszabaduló idejének jelentős részét a karitatív Bill & Melinda Gates Alapítvány ügyeinek szenteli majd Bill.