Üvegcserepeket találtak a Findus zöldségkeverékében

2009.04.06. 17:45
Azután, hogy Svédországban üvegdarabok kerültek elő különböző csirkekészítményekből a múlt hónapban, a hétvégén a magyar piacra is szállító Findus cég termékei is gyanúba keveredtek, ezúttal Finnországban. A Findus nem tervez termékvisszavonást, a cég szerint kizárt, hogy az automatizált gyártásban üveg került volna a zöldségek közé.

Múlt pénteken jelentek meg az első hírek a finn sajtóban, hogy a korábbi svédországi esetekhez hasonlóan Finnországban is találtak olyan készételeket, melyek üvegdarabokat tartalmaztak. Az Aamulehti című napilap számolt be elsőként arról, hogy a közép-finnországi Lapuában egy család péntek este egy tányér zöldség keverékben összesen három, egyenként 3-4 milliméter nagyságú üvegdarabkát talált vacsora közben.

A bejelentés lavinát indított el a finn újságokban, egy szombati lap többek között hírt adott arról, hogy egy férfi egy grillcsirkében harapva fedezett fel egy üvegdarabot, a dél-finnországi Åland tartományban egy húsos pitéből kerültek elő üvegcserepek, hétfőn pedig egy teljes kiőrlésű kenyérben bukkantak üvegdarabokra.

A finn eseteket megelőzően Svédországban több terméket is kivontak a forgalomból hasonló okok miatt. A Lapuában kipattant botrányban érintett cég a nagy múltú skandináv Findus, melynek fagyasztott készételei és zöldségkeverékei a magyar boltok polcain is ott sorakoznak. A cég finn ügyvezető igazgatója, Kai Mäkinen a finn MTV3 tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy a szóban forgó termékek a cég egyik svéd gyárából származnak, ahol a gyártás teljes folyamata automatizáltan megy végbe, és teljességgel kizártnak tartja, hogy bármelyik fázisban üveggel érintkezhetnének a termékek. A Findus nem tervezi a fagyasztott áruk visszahívását.