Félkészen áll a nagyváradi termálszálló

2009.04.24. 12:22
A magyar állam 320 millióval támogatta a beruházást, négy és fél éve kellett volna átadni, de nincs pénz a befejezésére. A Krónika szerint a Miniszterelnöki Hivatal nem adott érdemi választ arra, elszámoltatta-e a Medgyessy Péter közeli ismerőséhez köthető Mecénás Alapítványt.

Négy és fél évvel az átadási határidő után is befejezetlenül áll Nagyváradon az a termálszálló, amelyre a magyar állam 320 millió forint támogatást biztosított a helyi Mecénás Alapítványnak az Ady Endre Kulturális Központ és Termálszálló című projekt keretében - írta pénteki számában a Krónika című romániai magyar napilap.

Kiss Sándor, a projektgazda alapítvány kuratóriumának elnöke szerint nincs pénz a tető nélküli termálszálló befejezésére.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének elnöki tisztségét is betöltő Kiss azzal magyarázza a helyzetet, hogy a magyar kormány által kiutalt, mai árfolyamon mintegy 1,1 millió eurós támogatás nem fedezte a projekt költségeit.

Eredetileg Érmindszenten épült volna fel

Az Ady Endre Kulturális Központ és Termálszálló felépítésére eredetileg az erdélyi Királyhágómelléki Református Egyházkerület igényelt anyaországi támogatást - írja a Kolozsváron megjelenő újság, amely szerint Érmindszentet, Ady Endre szülőfaluját szemelték ki a beruházás helyszíneként. A pályázatot kedvezően bírálta el az Orbán-kormány, és működésének utolsó napjaiban 320 millió forintos támogatást ítélt meg a kulturális központ és a 88 férőhelyes termálszálló felépítésére.

A hivatalba lépő Medgyessy-kabinet azonban figyelmen kívül hagyta a döntést, és a pénzt átirányította a Kiss Sándor és Mudura Sándor vállalkozó nevével fémjelzett Mecénás Alapítványnak. Utóbbi vállalkozó közeli ismerőse Medgyessy Péternek - írja a Krónika. 

2004 októberében kellett volna átadni

A lap szerint Nagyváradon 2003-ban kezdődött el az építkezés, miután a helyi önkormányzat egyhektáros telket hasított ki a városi strandból a Mecénás Alapítvány számára. A Krónika emlékeztet arra, hogy 2004 májusában Szabó Vilmos MSZP-s államtitkár jelenlétében ünnepélyes keretek között felavatták az Ady Endre Kulturális Központ nevet viselő multifunkcionális termet. A mellette épülő termálszállót 2004. október 28-án kellett volna átadni, ám erre a mai napig nem került sor.

Kiss szerint felmerült, hogy a termálszállót diákszállóként hasznosítják. Először a nagyváradi állami egyetemnek ajánlották fel, hogy saját költségén fejezze be az építkezést, majd a Partiumi Keresztény Egyetemet keresték meg hasonló ajánlattal, de egyik kezdeményezésből sem lett semmi.

Nem kaptak érdemi választ

A Krónika szerint a magyar Miniszterelnöki Hivatal érdemben nem adott választ azon kérdésekre, hogy elszámoltatták-e a Mecénás Alapítványt, illetve nincs-e visszafizetési kötelezettség abban az esetben, ha nem valósult meg a célkitűzés.

A kormányszóvivői iroda elismerte, hogy az alapítvány kapott további 15 millió forintot, hogy előteremtse a projekt folytatásához szükséges anyagi fedezetet, ezt az összeget azonban nem használta fel az alapítvány, és visszafizette - olvasható a Krónikában.