Többet kap a régió a fejlesztési banktól

2009.05.15. 14:57

2008 azonos időszakához képest már több mint 50 százalékkal növelte idén a kelet-európai országok finanszírozását az EBRD, így év eleje óta kétmilliárd eurót meghaladó összegben hagyott jóvá támogatást a régió számára - derült ki a bank ma kezdődött londoni közgyűlésén. Az esemény végéig Varel Freeman alelnök szerint 2,3 milliárd euróra fog nőni az összeg, s ezzel "jó úton halad a bank afelé", hogy teljesüljön az erre az évre megcélzott hétmilliárdos cél. Az OTP megtámogatásáról egyelőre nem érkeztek hírek Londonból.

A bank pénteki tájékoztatója szerint idén 1,4 milliárd eurót, vagyis az EBRD-támogatások 60 százalékát fordították közvetlenül a térség válságjelenségeinek mérséklésére, s ebből 800 millió euró jutott a bankrendszernek befektetések formájában a kkv-szektor finanszírozásának elősegítésére. A vállalatoknak közvetlenül 330 millió euró jutott eddig.

A közgyűlést megelőzően "a válság végének lehetséges kezdetéről" beszélt Thomas Mirow, a szervezet elnöke, a Financial Times szerint "váratlanul optimistán". Mirow szerint 2009 lesz a gazdasági mélypont Kelet-Európa számára, ahol elhárult annak a veszélye, hogy a nyugati anyabankok megvonják finanszírozásukat a régiótól.

Szerinte igaz azonban, hogy továbbra is nehéz időszak vár a régióra, és lassabb lehet a fellendülés, mint a korábbi válságok idején. A nagyobb állami beavatkozás ráadásul magasabb adószintet fog eredményezni később - vélte az EBRD elnöke.