Kommandósokat dobtak le a tetőre

2009.08.05. 15:21 Módosítva: 2009.08.05. 15:21
A hatóságok a helikopterekről a tetőre leengedett kommandósok segítségével kísérlete meg szerdán az egyik elfoglalt autógyár visszafoglalását a munkásoktól Dél-Koreában. Az egyik épületet már biztosan sikerült megszerezniük a hatóságoknak, azonban egyik másikban továbbra is több száz munkás barikádozta el magát.

Kommandósok rohamoztak meg egy munkások által elfoglalt autógyárat Dél-Koreában, írja a Telegraph. A beszámolók szerint száz kommandós ereszkedett le helikopterekből a Ssangyong gyárának tetejére, akik aztán szintén leengedett vízágyúkat vetettek be a munkások ellen. Ezzel párhuzamosan további több száz rohamrendőr vette körül az épületeket.

A katonai sisakokat viselő munkások botokkal vették fel a harcot, és különböző tárgyakat dobáltak az előrenyomuló rohamrendőrökre. A tetőre ereszkedő kommandósokra elsősorban azért volt szükség, mert a gyár elfoglalt részein számos tűzveszélyes anyag található, amitől a hatóságok nagyon tartottak. Az összecsapásokban valóban kigyulladt az üzem, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a tűzoltók tudják kezelni a lángokat.

Dél-koreai híradások szerint a munkások és a rendőrök oldalán is harmincan megsebesültek szerdán. Az egyik név nélkül nyilatkozó rendőrtiszt azt mondta, hogy a hatóságoknak sikerült visszafoglalniuk a Szöultól 70 kilométerre található gyár egyik épületét.

A Ssangyong egyik szóvivője szerint ugyanakkor továbbra is több száz munkás barikádozta el magát a létesítmény egyik épületében. Az egyik szakszervezeti vezető kedden arról beszélt, hogy nem adják meg magukat, és a végsőkig fognak küzdeni, ha a rendőrség megrohamozza a gyárat.

Azért döntött a rajtaütés mellett a rendőrség, mert a helyzet már tarthatatlan volt a Ssangyong számára. Dél-Korea ötödik legnagyobb autógyártója februárban kért csődvédelmet a csökkenő eladások és a bevételek visszaesése miatt.

Nem tudtak megegyezni

Az elmúlt két hónapban tovább romlott a helyzet, és a terepjárók gyártására szakosodott vállalat vezetése a hétvégén nem tudott megegyezni a szakszervezettel a tervezett elbocsátásokról. Emiatt a vezetők nem tárgyaltak tovább a dolgozókkal, és kilátásba helyezték a felszámolási eljárás beindítását.

A vállalat egyik vezetőjének tájékoztatása szerint a szakszervezet ragaszkodott ahhoz, hogy egyáltalán ne legyen leépítés a cégnél. A cégvezetés szerint viszont létszámcsökkentés szükséges ahhoz, hogy a társaság talpra tudjon állni, és át tudja ütemezni adósságait.

A társaságnál április közepén ismertették a túléléshez szükséges stratégiai tervet, amely egyebek mellett 2647 dolgozó, az állomány 36 százalékának elbocsátását helyezte kilátásba. A cégtől 1670-en önként távoztak, mintegy 600 elbocsátott dolgozó azonban elfoglalta gyárat, és emiatt gyakorlatilag leállt a termelés.