Az osztrák banktitok nem vész el

2009.09.25. 06:46 Módosítva: 2009.09.25. 06:50
Valószínűleg nem szaggatja majd szét az offshore-kultúra kereteit az a tény, hogy Ausztria lekerült az OECD által vezetett lista szürke zónájából és átlépett a fehérek közé.

Az osztrák állam korábban csak komoly huzavona után volt hajlandó az ügyfelek banki adatait kiadni más államok hatóságai számára. Mostantól azonban csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek az OECD modellegyezményének eleget téve együttműködnek az adóelkerülés visszaszorításában. Papíron - főleg azután, hogy Svájc az Egyesült Államok követelése nyomán látványos visszavonulásra kényszerült - már valóban szinte csak az egzotikus szigetek minősülnek adóparadicsomnak.

Kérdés persze, mit jelent ez azok számára, akik eddig a banktitokban bízva Ausztriába menekítették vagyonukat. Valószínűleg túl sokat nem. A konkrét hatósági megkeresésekre eddig is adott ki információkat Ausztria. A hatóságoknak persze erős indokot is kellett szolgáltatniuk, a puszta érdeklődés vagy gyanú nem volt elegendő. A jövőben az ügyintézés vélhetően gördülékenyebb lesz, és Ausztria úgy tudja továbbra is őrizni az ügyfelek adatait, hogy közben nem kap rossz pontot az OECD-től.

Összességében tehát kicsit aggódhatnak az érintett cégek vagy magánszemélyek, ám arról nincs szó, hogy bármilyen információt önként megosztana az állam - állítják a lapunknak nyilatkozó szakértők. Vagyis tömeges menekülésre, a vagyonok hazahozatalára - vagy épp a Bahamákra juttatására - nem kell számítani. Ausztria részéről az OECD azon elvárása továbbra sem fog teljesülni, hogy az államok rendszeresen tájékoztassák a kétes szereplőkről az érintett országok hatóságait. Vagyis az alapfeladat továbbra is adott lesz: a gyanús ügyleteket először fel kell deríteni.