Mágnásbotrány Bulgáriában

2009.10.08. 07:42
A szófiai városi bíróság elrendelte Hriszto Kovacski milliomos vagyonának zárolását, mivel adóelkerüléssel vádolja az ismert üzletembert - jelentette a Sofia News Agency. A vállalati és magánbankszámlák befagyasztásával, autók és ingatlanok átruházásának tilalmával járó intézkedés összesen 143,4 millió leva (108 millió dollár) vagyon zár alá helyezésével jár.

Ha a mágnást bűnösnek találják, akkor vagyonát elkobozzák és akár nyolcéves börtönbüntetést szabhatnak ki rá. A bíróság tíz nappal azt követően lépett, hogy Nikolaj Kokinov, a főváros főügyésze bejelentette, nagy mennyiségű dokumentum jutott a birtokába Kovacski viselt dolgairól.

Kokinov a több száz oldalnyi anyag alapján azzal vádolja az üzletembert, hogy négy vállalata 2005 és 2008 között elmulasztott befizetni 16 millió leva adót. A hírügynökség meg nem nevezett forrásokból úgy tudja, hogy az egyik vádpont szerint a mágnás úgy importált használt fűtőberendezéseket a burgaszi és a pleveni erőműveknek, hogy ezeket számos vállalkozáson keresztül vitte be az országba, így kerülve el az áfa megfizetését.

A mágnás sokféle vállalkozást tartalmazó vállalatbirodalom felett uralkodik, érdekelt a kiskereskedelemben, a szénbányászatban, az energetikai ágazatban, részesedése van egy szófiai bankban és még egy első osztályban játszó futballcsapata is van. Tavaly a lengyel Wprost magazin a 100 leggazdagabb közép- és kelet-európai üzletember közé sorolta, 700 millió dollárra becsülve vagyonát.

Az EU a kiterjedt korrupció miatt tavaly egy időre leállította a Bulgáriának járó uniós támogatások kifizetését, és további hasonló lépéseket helyezett kilátásba, ha az új kormány nem teljesíti a megvesztegethető hivatalnokok és mögöttük álló oligarchák elfogására tett választási ígéreteit. A balkáni országban elkaptak ugyan néhány kishalat az elmúlt időszakban, de csak egy keresztapát sikerült leültetni az elmúlt húsz évben.