2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Adósságválság fenyegeti az Egyesült Királyságot

2009.12.01. 10:29 Módosítva: 2009.12.01. 10:29
A Morgan Stanley az Egyesült Királyság adósságkockázataira figyelmeztet, elemzői arra mutattak rá, a brit gazdaság az egyetlen, amely nem jött a recesszióból a harmadik negyedévre a G20 országok közül. Ráadásul nagy a kockázata annak, hogy a krízis adósságválsággá alakul, amely következtében az ország akár elveszítheti legjobb, AAA hitelminősítési besorolását – írja a TimesOnline.

Az Egyesült Királyság lehet az első a G10 országok közül (Belgium, Kanada, Franciaország, Olaszország, Japán, Hollandia, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Németország, Svédország), ahol a globális gazdasági válságot követően adósságválság alakul ki. Ráadásul az Egyesült Királyság az egyetlen a G20 országok közül, amely nem mászott ki a recesszióból a harmadik negyedévre. A Morgan Stanley szerint, ha a kormány nem tud végrehajtani fiskális konszolidációt a költségvetés duzzadó hiánya és az adósság megfékezésére, az ország hosszú távú hitelképességén eshet csorba, akár el is veszítheti legjobb, AAA besorolását. (Az Európai Bizottság őszi prognózisa szerint a költségvetés hiánya idén a GDP 12 százaléka, a következő 2010-2011-ben 13-11 százaléka lehet.)

uk deficit

Egy extrém eshetőség, hogy a fiskális krízis miatt megindulhat a hazai tőke kiáramlása, a font súlyos gyengülést szenvedhet el, ugyanakkor az állam kötvénykibocsátásai iránt sem lesz érdeklődés a Morgan Stanley elemzői szerint. Egy ilyen szcenárió a kamatok hirtelen emelkedéséhez vezethet, ami alááshatja az ország kilábalását a válságból. Az elemzők azonban arra is rámutattak, hogy egy ilyen gondterhes jövőkép jól jöhet a kötvénypiacnak, jó alternatíva a befektetőknek, amíg a Londoni Tőzsde (FTSE) viszonylag kevéssé veszi fel a hazai tőkét.

A Morgan Stanley előrejelzése azt követően jött ki, hogy kiderült, Kanada is növekedett a harmadik negyedévben, igaz csak 0,3 százalékkal, így az Egyesült Királyság az egyetlen a G20 országok közül, amely recesszióban maradt, még ha jelentősen javult is a kibocsátása (a visszaesés 0,3 százalékos volt júliustól szeptemberig az előző évhez képest). Ez pedig valószínűleg kihat majd a kormány jövő héten kijövő költségvetési tervére.