Az autópálya, ami túl olcsó

2010.01.07. 07:42
Tisztességtelen verseny miatt emeltek panaszt az Európai Bizottsághoz intézett levelükben a lengyel sztrádaépítők a Berlin–Varsó autópálya egyik szakaszára kiírt tenderen győztes kínai konzorcium ellen. A pályázó a becsült ár feléért építené meg a sztrádát, ami a lengyelek szerint csak a kínai állam segítségével megoldható.

A lengyel útépítők úgy érzik, a kínai pályázó árajánlata messze a tender valós értéke alatt van, ez tisztességtelen versenyt jelent –
írja a Világgazdaság. A cégek tilakozásukkal Brüsszelhez fordult, panaszaikat az OIGD lobbicsoport juttatta el José Manuel Barroso bizottsági elnökhöz.

A lengyelek szerint csakis a pekingi kormány segítségével tehetett olyan árajánlatot a kínai COVEC, amely  a tender becsült értékétől 48, a második legolcsóbb felkínálástól pedig 23 százalékkal marad el. A pályázat ezzel természetesen nyert a tenderen.

A COVEC szeptemberben benyújtott pályázatában 319 millió eurót kért a Varsót Berlinnel összekötő autópálya egy 49 kilométeres szakaszának a megépítéséért. Ez kilométerenként 6,5 millió eurós árat jelent, ami forintban 1,8 milliárdnak felel meg.