Lengyelország lehet az EU vezető gáztermelője

2010.04.15. 08:16

Az olaj- és gáztársaságok rohama várható Lengyelországban, ahová egy új amerikai technológia és, az átlagosnál jóval kedvezőbb feltételek csábítják őket. A Wood Mackenzie olaj- és gázipari kutatócsoport becslése szerint mintegy 1,36 ezer milliárd köbméter földgáz van Észak- és Közép-Lengyelország alatt kőbe zárva.

Ez a mennyiség 47 százalékkal növelné meg az Európai Unió bizonyított gáztartalékát, jelentősen enyhíthetné függőségét az orosz gázszállításoktól és önellátóvá tenné Lengyelországot, amely jelenleg szükségleteinek 72 százalékát kénytelen importból fedezni. Az ehhez való hozzáférést egy új amerikai hidraulikus kőzúzó technológia teszi lehetővé, ami forradalmasította az amerikai energiaipart és évek óta a legalacsonyabbra szorította le a gáz árát az USA-ban.

Már megindult a cégek közötti verseny a lengyel mezőkhöz való hozzájutásért. A ConocoPhillips már a jövő hónapban kezd fúrni Gdansk közelében, aztán jön az amerikai Exxon-Mobil és a Marathon, majd a kanadai Talisman Energy, amely egy brit céggel fogott össze. A tengermelléki térség előnye, hogy viszonylag ritkán lakott - ugyanis ehhez a technológiához kis területen kell több tucat kutat fúrni -, a gázhordozó pala nincs túl mélyen és jó minőségű, a Kanadában és Brit-Columbiában kitermelthez hasonló.

Ráadásul az orosz gázimporttól való függetlenség csökkentését a lengyel kormány kiemelten fontosnak tartja, ezért a világon az egyik legkedvezőbb ajánlattal csábítja a beruházókat - adóként csak a kitermelt gáz 23 százalékára tart igényt. Hogy az oroszokat nyugtalanítja a dolog, egyértelműen mutatják a reagálások. Bár az Egyesült Államokban 949 gázpalakút működik, Európában mintegy 100, a RIA Novosztyi szerint a gázpala-kitermelés gazdaságtalan, nagy a beruházásigénye, és csak akkor fogja megérni, ha a földgáz ára 1000 köbméterenként 300 dollár fölé emelkedik.

Azt azonban az orosz szakértők is elismerik, hogy ha megindul a gázpala-kitermelés Európában, az nehéz helyzetbe hozná a jelenleg az uniós igényeknek mintegy 25 százalékát kielégítő Gazpromot.