Nagy szigor lesz Európában

2010.06.08. 07:38
Támogatják az Európai Unió tagországai, hogy szigorítsák az államháztartási fegyelemre vonatkozó szabályokat, illetve lehetővé tegyék a pénzügyi problémák azonosítását még azelőtt, hogy igazán súlyossá válnának - jelentette be Herman Van Rompuy, az EU elnöke hétfő éjjel.

A belga politikus azt követően nyilatkozott, hogy vezetésével találkozót tartott az a - többnyire az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló - munkacsoport, amelynek feladata, hogy a jövőbeni gazdasági válsághelyzetek elkerülése érdekében kidolgozza az uniós gazdaságpolitikai együttműködés fokozásának irányait.

Közlése szerint támogatják a miniszterek azt a tervet, hogy az unió már jóváhagyása előtt áttekinthesse a tagországok költségvetési tervezetét, illetve azt is, hogy vezessenek be szigorúbb szankciókat az államháztartási hiánykorlátot nem tartó országok fegyelmezésére.

A büntetőintézkedések mibenlétéről azonban nem döntöttek, erről később tárgyalnak majd. A büdzsével kapcsolatban pedig világossá tette, hogy az uniós intézmények csak nagyvonalaikban tekintik majd át a tervezeteket, a részletes elemzés a nemzeti parlamentek illetékességében marad.

Van Rompuy elképzelhetőnek mondta azt is, hogy a súlyosabb helyzetet megelőzendő a jövőben lehetséges lesz a szankciókat már azelőtt kivetni, hogy a hiány elérné a küszöböt, amely jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka.

Az euróövezetben jelenleg is létezik szankcionálási (például uniós támogatásmegvonási) lehetőség az előírtnál magasabb hiányú országok ellen, de ezzel az eszközzel eddig még sohasem éltek.

A találkozó magyar résztvevője, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter újságíróknak elmondta: a munkacsoport azt a kérdést vitatta, hogyan lehet stabilizálni az eurózónát és a teljes uniót pénzügyi szempontból. Az Európai Unió ma sérülékeny, mert egy sor ország államháztartási hiánya meghaladja a 3 százalékot, és magas az államadósság is - fejtette ki.

Matolcsy úgy fogalmazott, hogy a gazdaságpolitikai koordináció átgondolásával az EU tagállamai "a válságot felhasználva mennek előre". Az unió akkor lesz erősebb, ha a tagállamok betartják a deficitszintre és az államadósságszintre vonatkozó vállalásaikat - szögezte le a magyar miniszter is.