Világcsúcson az élelmiszerárak
A FAO úgynevezett globális élelmiszerár-indexe 214,7 pontra szökött fel az év utolsó hónapjában a novemberi 206,0 pontról, s ezzel meghaladta a 2008 júniusában beállított 213,5 pontos történelmi rekordot.
A legnagyobb mértékben a gabonafélék és a növényi olajok drágultak, főként a rossz időjárás miatt.
A gabonafélék, olajos magvak, tej-és hústermékek, cukor árának havi változását tükröző index sorban már a hatodik hónapja emelkedett.
A FAO elemzői szerint az árak tovább emelkedhetnek, különösen a kukorica, a búza, illetve más gabonafélék drágulhatnak a következő hónapokban a mezőgazdaság számára kedvezőtlen időjárás miatt.
Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy bár az árak most magasabbak, mint a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, az akkor a válság kialakulásában együttesen ható tényezők - rossz termés a fejlődő országokban, ugrásszerű olajár emelkedés - nem hatnak olyan nagy erővel. Ráadásul a raktárkészletek felszabadításával egyelőre még enyhíteni lehet a rossz időjárás miatt bekövetkezett termeléscsökkenés hatásait.