2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00 ÉLŐ
Szerbia 0
Anglia 1

Minden a reformokon múlik?

2011.01.18. 17:58
A közép-kelet európai régió gazdaságainak nyugathoz képest komoly lemaradást kell pótolnia, de nagy lehetőség van a térségben, vélte Andreas Treichl, az Erste bankcsoport vezetője egy bécsi sajtóbeszélgetésen hétfőn. A magyar növekedés lehetőségei nagy mértékben függenek a februári intézkedéscsomagtól.

Nagy lehetőségek vannak a régióban, jelentette ki Andreas Treichl az Erste elnök-vezérigazgatója Bécsben. Itt csaknem kétszer akkora a tőkearányos megtérülés, mint Nyugat-Európában, ráadásul a közép-kelet európai vállalatok kevésbé vannak eladósodva.

Az utóbbi évtizedben számos európai országban a vállalati szektor hitelekből adott lendületet befektetéseinek, ami egyfelől szép bevételeket, másfelől hatalmas eladósodást eredményezett, a következő években meg kell teremteni az egyensúlyt.

A gazdasági talpra állás elsősorban a vállalatokon múlik, ha a szektor versenyképes lesz, és hatékonyan használja fel a tőkét, azzal munkahelyeket is teremt.

Az Erste egy korábbi elemzéséből kiderül, Szlovákiában és Csehországban a legkevésbé eladósodottak a vállalatok: a bruttó adósságállományuk alacsonyabb, mint az általuk egy év alatt előállított hozzáadott érték, az itteni vállalatokkal hatékonyságban szerinte legfeljebb Németország kelhet versenyre.

Az eladósodottság mértéke a régióban Magyarországon a legrosszabb, a vállalati szektor is itt a legkevésbé hatékony. Míg a régióban 2005 és 2009 között 15 százalékos volt az átlagos tőkearányos nyereség, addig hazánkban csupán 7.

Treichl bízik abban, hogy az euróövezet problémái nem sokára megoldódnak, szerinte az euró bevezetése továbbra is célja lehet a térség országainak. Az Erste vezére újságírói kérdésre elmondta, Románia IMF megállapodása örvendetes, és segít a gazdasági felzárkózásában. Treichl korábban élesen kritizálta a magyar bankadót, hétfőn ugyanakkor elmondta, az Erste hosszú távon gondolkodik a térségben.

A magyar növekedés az osztrák bankcsoport elemzői szerint egyelőre kérdéses, a piac nagyon nagy mértékben függ a 2011 elejére várható intézkedéscsomagtól.