Rajong Európa DSK utódjáért

2011.05.26. 12:29

Christine Lagarde nem a jó, hanem egyszerűen a legjobb jelölt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére - írta csütörtöki vezércikkében a Financial Times Deutschland.

Álláspontját a német üzleti lap nem azzal a sokak által hangoztatott nézettel indokolta, hogy a jelenlegi francia pénzügyminiszter Európát képviseli, és nem is azzal, hogy nő. Az újság szerint képességei, felkészültsége teszik mindenkinél alkalmasabbá Lagarde-ot a szexbotrányba keveredett Dominique Strauss-Kahn lemondása nyomán megüresedett posztra. Az újság szerint ez Európa óriási szerencséje.

Minden más megoldás végzetes lenne - értékelte a német üzleti lap. Az újság szerint Európa vezető politikusai - köztük a német kancellár - joggal hangoztatják azt az érvet, hogy az euróválság megoldása az IMF fő problémája, és ezért a szervezetnek olyan vezetőre van szüksége, aki jártas az európai politikában. Ha azonban csupán ez az érvelés számítana, könnyen fennállna az a veszély, hogy a valutaalap az európaiak "önkiszolgáló üzletévé" válna. Ebből a logikából kiindulva az euró megmentését célzó alap élére görög vezetőt kellene állítani - fogalmazott a Financial Times Deutschland.

Az újság megítélése szerint az IMF alapvetően nem károsodna, ha egy felzárkózó országbeli képviselő "végre" véget vetne a hagyományos európai dominanciának. Csakhogy a feltörekvő államok mindeddig saját soraikból képtelenek voltak meggyőző jelöltet állítani. Az európaiak ezzel szemben már megállapodtak az egyetlen, közös javaslatban. Egyúttal - éppen az euróválság miatt - a pénzpiacok jelenlegi feszült helyzetében az utód lehető leggyorsabb kiválasztására van szükség, és el kell kerülni a hosszadalmas és ideológiával terhelt hatalmi harcot - hangoztatta a lap.

Az újság szerint Dominique Strauss-Kahn az IMF vezérigazgatójaként bizonyította, hogy egy európai is képes a régi hagyományok áttörésére. Strauss-Kahn volt az, aki megmentette a dogmatikus pénzügyi intézményt az eljelentéktelenedéstől. A valutaalap közben már kevésbé követi a korábbi piacliberális normákat, hanem figyelembe veszi a rendszeres pénzpiaci kockázatokat is. Sőt a francia vezérigazgató volt az, aki az elmúlt évben a felzárkózó országokat a korábbinál több hatalomhoz juttatta.

Lagarde a maga nagy nemzetközi tapasztalatával, független fellépésével és tárgyalási ügyességével képes arra, hogy ezen az úton haladjon tovább. "Ami Európa és az euró számára előnyös, nem lehet hátrányos a világ számára" - hangsúlyozta a német üzleti körök lapja.